Za nehodu moskevského metra může americká firma, tvrdí ruský poslanec

Nehoda v moskevském metru

Nehoda v moskevském metru Zdroj: CTK/AP/Ivan Sekretarev

Poslanec ruské vládní strany Jednotné Rusko Jevgenij Fjodorov odhalil americkou stopu ve vyšetřování tragické havárie v moskevském metru, při níž v úterý zahynulo 22 lidí a přes 160 dalších bylo zraněno. Odpovědnost za neštěstí podle Fjodorova může nést americká firma McKinsey, která se na projektování moskevského metra podílela.

Podle poslance logistickou strukturu a dopravní strategii podzemní dráhy připravovaly zahraniční firmy, což je prý skandální. „Dostali stovky milionů rublů a umyli si ruce. S takovou praxí je třeba skoncovat. Jak je možné spolupracovat s firmou státu, který používá proti Rusku metody politické agrese?“ uvedl Fjodorov podle agentury ITAR-TASS.

Příčiny havárie, při níž vykolejilo několik vagonů metra, nejsou dosud jasné. Podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnějším viníkem vadná výhybka. Havárii vyšetřuje ruský Vyšetřovací výbor, který je obdobou amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Zadrženi byli zatím dva techničtí pracovníci metra.

Fjodorov chce ruské vyšetřovatele požádat, aby „americkou stopu“ prověřili. Firma McKinsey podle něj doporučila špatná řešení a vadnou strategii, která poškodila bezpečnost dopravního systému. Spolupráce se zahraničními firmami navíc podle ruského poslance odporuje zásadě prosazované ruským vedením, podle níž by státní zakázky měly získávat jen domácí ruské firmy.

Podle Fjodorova by ruská policie měla vyšetřit i poměry na odboru dopravy moskevské radnice, který najímá zahraniční konzultanty. Dopravní expert americké firmy McKinsey prý dokonce na radnici pracuje dodnes.