Za reformu odměnu. Šéf Euroskupiny navrhuje změnu přístupu

Jeroen Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem Zdroj: ctk

Evropa by měla vytvořit novou dohodu, která by vlády uskutečňující hospodářské reformy odměňovala levnými finančními prostředky na investice a větší volností při konsolidaci veřejných financí. Agentuře Reuters to řekl šéf ministrů financí eurozóny, takzvané Euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem.

Návrh přichází v době, kdy Evropa nutně potřebuje podpořit hospodářský růst, aby tak snížila nezaměstnanost a zlepšila stav veřejných financí. „Měli bychom se snažit formulovat novou růstovou dohodu pro Evropu,“ řekl Dijsselbloem. Jeho záměrem je propojit měnovou politiku Evropské centrální banky, hodnocení rozpočtových politik členských zemí eurozóny, pokrok ve strukturálních reformách a investiční plány, píše Reuters.

„Zkoumáme rozpočty, reformy, činnost ECB, zvažujeme, jak posílit investice. Nyní jsou tyto postupy oddělené, já bych je rád propojil,“ prohlásil Dijsselbloem. „Stálo by za námahu dát tyto čtyři prvky dohromady a mít politickou dohodu o způsobu jejich propojení,“ dodal.

Levné peníze na konkrétní projekty

Vlády by podle něj měly být odměňovány za reformy obnovující důvěru v ekonomiku, posilující konkurenceschopnost, lákající investory a podporující výzkum a vývoj i kvalitu pracovní síly. Touto odměnou by měly být volnější cíle při konsolidaci rozpočtu a levné peníze na investice do konkrétních projektů, jež by podporovaly hospodářský růst. Tyto peníze by mohly pocházet například od Evropské investiční banky.

Dijsselbloem chce podle agentury Reuters svůj návrh oficiálně představit vedoucím činitelům eurozóny 23. října, kdy se koná summit Evropské unie.

Je eurozóna připravena chránit zahraniční investice?

Německo, investice a česká volba