Za útokem v Burgasu je podle USA Hizballáh řízený Íránem

Burgas, terorismus

Burgas, terorismus Zdroj: CTK

Spojené státy se stejně jako Izrael domnívají, že za středečním bombovým útokem na autobus s izraelskými turisty ve východobulharském letovisku Burgas stojí libanonské šíitské hnutí Hizballáh s Íránem v pozadí. S odvoláním na vysoké americké představitele to napsal deník The New York Times. Při útoku zahynulo sedm lidí včetně předpokládaného útočníka.

Hodnocení atentátu výzvědnými službami USA ukazuje podle jednoho z citovaných amerických vysokých představitelů na to, že útočník „jednal pod zřejmým vedením“, aby zasáhl izraelské cíle. Vedení prý bylo Hizballáhu svěřeno Teheránem, hlavním sponzorem této radikální skupiny.

Další dva američtí představitelé podle The New York Times závěr, že šlo o bulharskou buňku Hizballáhu, potvrdili, nechtěli ale sdělit žádné podrobnosti. Výše zmíněný zdroj také řekl, že krvavý útok byl odvetou za zabití íránských jaderných vědců, z jejichž vražd Teherán obvinil izraelské agenty. Toto nařčení Izrael nikdy nepotvrdil ani nevyvrátil. „Bylo to oko za oko, zub za zub,“ dodal zdroj amerického deníku.

Portál 24chasa.bg s odvoláním na nejmenovaného zástupce bulharské bezpečnostní služby napsal, že s výcvikem atentátníka pomáhala dvojice Libanonců. Vyšetřovatelé proto nyní procházejí záznamy o všech Libanoncích, kteří do země přicestovali po 18. červnu.

Podporovatelé útočníka mu podle agentury ANSA obstarali výbušniny a další potřebný materiál a rovněž mu zajistili ubytování v době, kdy se na útok připravoval.

Cíl útoku si útočník možná vybral náhodně

Bulharský ministr vnitra Cvetan Cvetanov prozatím odmítl zprávy médií, že na útoku se podílela bulharská buňka Hizballáhu. „O takovýchto tématech a interpretacích se zatím nehovořilo, nediskutovalo se o nich. V současné chvíli se zaměřujeme na realistické možnosti,“ řekl Cvetanov. „Nemůžeme ale vyloučit, že atentátník měl na bulharském území zajištěnu logistickou podporu,“dodal.

Nálož měl podle Cvetanova útočník v batohu, který uložil do . „Mluvíme o osobě, která není bulharským občanem,“ řekl ministr.

Zatím není jasné, zda byl útočník skutečně sebevrah, nebo zda podle jistého izraelského představitele utrpěl „pracovní nehodu“, když nálož vybuchla předčasně. „Nikdy se to nedozvíme,“ citoval ho The New York Times. „Vypadá to, že čekal na místní cíl, ale když se tohle (autobus s izraelskými turisty) naskytlo, skočil po tom,“ citoval newyorský list nejmenovaného amerického představitele.

Burgas, terorismusBurgas, terorismus | CTK

Írán spojení s útokem rázně odmítá

Jeruzalém po atentátu prohlásil, že stopy vedou k Hizballáhu, který pracoval na zakázku Íránu. Teherán nicméně ve čtvrtek terorismus odsoudil. Na izraelská obvinění reagovala také íránská televize, která je označila za směšná s cílem zdiskreditovat zemi a její spojence jako je Sýrie.

Nejmenovaný vysoce postavený izraelský představitel ve čtvrtek připsal vinu Hizballáhu a elitním jednotkám Kuds, které jsou součástí íránských islámských revolučních gard. „Pracují společně, když je to nutné, a samostatně, když to nutné není,“ vysvětlil.

Izrael slíbil, že potrestá všechny, kdo se na atentátu podíleli. Zároveň ale naznačil, že nebude spěchat s vyvoláním otevřeného konfliktu s Íránem nebo Hizballáhem.