Záchranný program? Makroekonomická katastrofa, tvrdí Varufakis

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Hospodářské reformy naordinované mezinárodními věřiteli zadluženému Řecku nebudou mít úspěch, řekl bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis. Nový záchranný program pro Řecko se podle něj zapíše do historie jako "největší katastrofa" v makroekonomické politice.

Řecký parlament tento týden schválil první strukturální reformy, které požaduje eurozóna výměnou za příslib tříletého záchranného programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Ten má Řecko ochránit před bankrotem a odchodem z eurozóny.

Řecký premiér Alexis Tsipras podle Varufakise neměl jinou možnost, než na reformní požadavky přistoupit. „Dostali jsme na výběr mezi popravou a kapitulací. On se rozhodl pro kapitulaci,“ řekl bývalý ministr.

Varufakis tento měsíc odstoupil z funkce poté, co Řekové v referendu odmítli podmínky věřitelů pro poskytnutí finanční pomoci. Rezignaci zdůvodnil snahou o usnadnění jednání. Varufakis měl totiž poměrně napjaté vztahy s dalšími ministry financí eurozóny a už dříve kvůli tomu skončil i v roli hlavního řeckého vyjednávače.

Tsipras nakonec tento týden pod hrozbou kolapsu bank a odchodu Řecka z eurozóny přistoupil na prakticky všechny požadavky věřitelů. Varufakis dohodu již dříve označil za “novou Versailleskou smlouvou“ a chování věřitelů vůči Aténám za „politiku ponižování“. „Trojka (věřitelů) si ho (Tsiprase) vychutnala za každé slůvko kritiky, které na jejich adresu pronesl za posledních pět let,“ uvedl v pondělí Varufakis.

Řecko poválečné