Začnou mírová jednání? Vinu za krach ponese Asad, tvrdí syrská opozice

Syrský povstalec

Syrský povstalec Zdroj: CC BY 2.0: Freedom House; Flickr.com

Pokud chystané mírové rozhovory o ukončení občanské války v Sýrii selžou, vinu na tom ponese vláda prezidenta Bašára Asada a Rusko, uvedla ve svém prohlášení syrská opozice. Jednání v Ženevě přitom dosud nezačala a není ani jasné, zda se jejich zahájení plánované na pondělí neodloží. Americký ministr John Kerry je ale optimistou - podle něj se jednání uskuteční, uvedla agentura Reuters.

„Asadův režim a jeho ruský spojenec budou zodpovědní za jakékoli selhání politického procesu kvůli pokračujícím válečným zločinům,“ uvedla skupina sdružující desítky opozičních skupin. Jedním ze signatářů jsou i zástupci povstalecké skupiny Džajš Islám neboli Armáda islámu, jejíž vysoký představitel Muhammad Allúš bude v rozhovorech zprostředkovaných OSN hlavním vyjednavačem za opozici. Džajš islám patří k nejradikálnějším z opozičních formací a Damašek a Moskva ji označují za teroristickou organizaci.

Syrská opozice zatím odmítá vést i nepřímé rozhovory s vládou, dokud Rusko nezastaví nálety v Sýrii a tvrdí, že syrská vláda musí ukončit blokády měst. Její zástupci rovněž kritizují „vměšování Moskvy“ do složení vyjednávacího týmu. Rusko totiž mimo jiné naléhá na to, aby se skupina odpůrců Asadova režimu rozšířila například o zástupce Kurdů ze syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD) bojující na severu Sýrie i proti Islámskému státu.

Kurdové nebyli na loňskou formativní schůzku syrské opozice v Rijádu přizváni kvůli odporu Turecka, které nyní vede proti separatistům ze Strany kurdských pracujících (PKK) na jihovýchodě země rozsáhlou ofenzivu. V Turecku poblíž syrských hranic dopadla další raketa vypálená ze Sýrie. Ve městě Kilis, kde už počátkem týdne jednoho člověka zabil výbuch syrského minometného granátu, byli zraněni dva lidé, uvedl deník The Daily Sabah.