Zadluženým bankám mají přispívat i věřitelé a vlády, podpora ESM klesne

ESM

ESM Zdroj: E15

Věřitelé a vlády budou muset vždy přispět k záchraně zadlužených bank, a to i v případě, že banky dostanou přímou pomoc ze záchranného fondu eurozóny ESM. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na dokument, který je připraven na jednání ministrů financí eurozóny. Podle návrhu se tak sníží částka podpory ze záchranných fondů eurozóny.

Dokument však neurčuje přesnou výši ztrát, kterou budou muset převzít věřitelé bank. Pouze uvádí, že tato částka by měla být přiměřená.

„Soukromé kapitálové zdroje se budou zkoumat jako první řešení, včetně dostatečného příspěvku od stávajících akcionářů a věřitelů z oprávněných institucí,“ uvádí se v dokumentu. „Odpovídající úroveň odpisu nebo výměny dluhu se bude muset uskutečnit v souladu s pravidly EU.“

Ministři financí eurozóny se příští týden sejdou v Lucembursku. Mají tam projednat přesná pravidla rekapitalizace bank a také za jakých podmínek a které banky budou moci o peníze požádat.

Reuters už dříve informoval, že fond ESM pravděpodobně stanoví strop objemu peněz pro přímou rekapitalizaci bank na 50 až 70 miliard eur (1,3 až 1,8 bilionu Kč). Důvodem je vyšší rizikovost takových úvěrů oproti úvěrům pro přímou pomoc vládám. Tato forma pomoci zároveň rychleji ubírá finanční zdroje fondu. Celková úvěrová kapacita fondu ESM činí 500 miliard eur (asi 12,9 bilionu Kč).

Členské země eurozóny se loni v červnu dohodly, že fond ESM bude moci poskytnout peníze na posílení kapitálu bank. Podmínkou ale je, že si vláda té které země nebude schopna obstarat dost peněz sama, protože by další půjčka ohrozila udržitelnost jejího státního dluhu.