Zadržení extremisté v Maďarsku prý chystali útok na vládu

Parlament v Budapešti

Parlament v Budapešti Zdroj: CC BY SA 2.0: Brad Hammonds via Flickr

Dva podezřelí muži, které maďarská policie zadržela minulý týden po nálezu zbraní v jejich autě, měli prý v plánu vraždy členů vlády. Uvedli to včera maďarští představitelé.

Náměstek ministra vnitra László Tasnádi uvedl, že muži, kteří jsou ve vazbě, sdíleli extremistické názory. Na jejich záměry se přišlo během policejní práce při ochraně nejvyšších ústavních činitelů, včetně prezidenta, premiéra a předsedy ústavního soudu, uvedl ministr vnitra Sándor Pintér. Tasnádi neupřesnil, kdo mohl být možným terčem extrémistů.

Protiteroristické středisko, známé pod zkratkou TEK, po zadržení podezřelých ohlásilo zesílení ochrany maďarských státních představitelů.

Pintér, podobně jako další vládní činitelé, hájí akci TEK kritizovanou opozičními politiky poté, co soud nařídil propustit na svobodu čtyři jiné zatčené podezřelé, protože neměli nic společného s terorismem ani se zločinci, ale šlo o nadšené fanoušky vojenské historie. Ty TEK přistihl se starými granáty, které našli detektorem kovů v lese, a podezíral je z vazeb na mezinárodní terorismus. Dva muži byli maďarští občané, další dva byli jejich krajané ze Slovenska.