Zahraniční kapitál valem mizí z ukrajinských bank

Za každou cenu. Cizí banky jsou připraveny opustit ukrajinský trh, a to i kdyby měly své pobočky prodat hluboko pod cenou

Za každou cenu. Cizí banky jsou připraveny opustit ukrajinský trh, a to i kdyby měly své pobočky prodat hluboko pod cenou Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajinské bankovnictví nebylo nikdy blíže zkáze. Na zahraničním kapitálu existenčně závislé banky v Kyjevě bojují s masovým odlivem peněz. Jejich vlastníci se obávají o osud svých investic a raději vyklízejí pozice. Prst na červeném tlačítku má Moskva, Rusko je v ukrajinských bankách největším investorem. Bankám navíc přestávají splácet dlužníci.

Od loňska zahraniční investoři stáhli z kyjevských bank kolem 20 procent svých investic. Zatímco tak ještě na počátku loňského roku financoval zahraniční kapitál 40 procent obchodů ukrajinských bank, nyní je to méně než třetina. „Finančníci mají strach a uklízejí své peníze do bezpečí,“ uvádí Vasilij Solodkov z ruského Bankovního institutu.

Politická nejistota a hospodářský propad namíchaly bankám smrtící mix. Finanční sektor v Kyjevě se potýká s historicky nejvyšším objemem nesplácených úvěrů ve svých bilancích. Podle dat Mezinárodního měnového fondu byla ke konci prvního kvartálu v prodlení téměř čtvrtina všech půjček poskytnutých ukrajinskými bankami, byznys v Kyjevě se tak zahraničním bankéřům přestává vyplácet.

„Řada ruských i západních bank je připravena opustit zdejší trh, a to i kdyby měly prodat své pobočky hluboko pod cenou,“ píše se v dubnové zprávě ukrajinské ratingové agentury UCRA. Velký objem kapitálu opustil ukrajinské banky již loni, v posledních měsících však odliv peněz zesílil.

Zatím poslední ranou pro ukrajinské banky bylo ukončení podnikání na Ruskem anektovaném Krymu. Působilo zde přes 20 kyjevských bank s více než tisícovkou poboček. Podle ukrajinské centrální banky měl byznys na Krymu pro finanční instituce v Kyjevě hodnotu kolem dvou miliard dolarů.