Zájem o německé občanství má v době krize stále více cizinců

turecký přistěhovalec v Německu

turecký přistěhovalec v Německu Zdroj: profimedia.cz

Počet cizinců, kteří v Německu získávají státní občanství, stále vzrůstá. V uplynulém roce německé státní příslušnosti nabylo přes 100 tisíc lidí, většinou Turků, uvedl server Welt Online.

Němcem se chce stát stále více cizinců - v roce 2011 nabylo německého státního občanství bezmála 107 tisíc lidí, zveřejnil dnes Spolkový statistický úřad ve Wiesbadenu. Bylo to o 5300 lidí více než v roce 2010 a o téměř 11 tisíc lidí více než před třemi lety.

Pokračuje tak lehce rostoucí trend ze čtyř uplynulých let. Předtím počet nově udělených státních občanství v Německu klesal z téměř 187 tisíc v roce 2000, kdy se měnila právní úprava pro udělování státní příslušnosti, na asi 95 tisíc v roce 2008.

Noví němečtí občané jsou v průměru staří 30 let a v Německu již strávili přes polovinu svého života - 16 let. Největší podíl připadá na 28 tisíc Turků, kteří tvoří 26 procent nováčků s německým občanstvím. Následují přistěhovalci ze Srbska, Černé Hory a Kosova (asi 6300 lidí) před téměř 4800 Iráčanů a 4300 Poláků.

Asi tři čtvrtiny lidí, kteří občanství loni získali, jej nabyli na základě zákona určujícího, že nárok na občanství mají lidé žijící s platným povolením k pobytu v po dobu alespoň osmi let. Jednalo se o více než 78 tisíc lidí. Za nimi co do četnosti následovalo téměř 11 tisíc cizinců, kteří měli německé občany mezi svými nejbližšími příbuznými, tedy manželkami, manžely nebo nezletilými dětmi.