Žalobce žádá pro Pussy Riot tři roky vězení

Členky skupiny Pussy Riot u soudu

Členky skupiny Pussy Riot u soudu Zdroj: profimedia.cz

Tři roky vězení pro členky punkové skupiny Pussy Riot jako trest za výtržnost v hlavním pravoslavném chrámu země požadoval dnes u moskevského soudu státní žalobce. Vinu trojice punkerek považuje za dokázanou. Za happening přitom obžalovaným hrozí až sedm let ve věznici.

Pussy Riot v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v moskevském chrámu Krista Spasitele „punkovou modlitbu“ nazvanou Bohorodičko, vyžeň Putina, aby tak podle svých slov protestovaly proti výzvám hlavy pravoslavné církve, patriarchy Kirilla, hlasovat pro favorita prezidentských voleb. Jsou souzeny za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí. Hudebnice odmítly přiznat vinu, ale věřícím se omluvily.

Předem naplánovaná akce byla podle žalobce vedená „zjevnou záští k pravoslavné víře a k tradicím“ a způsobila újmu věřícím. K pravoslaví se hlásí asi dvě třetiny Rusů.

V zahraničí soud vyvolal vlnu pobouření. Do případu se vložil i prezident Putin, když minulý týden vyzval soud, aby třem punkerkám neudělil příliš přísný trest.

Nyní u soudu vystupuje advokátka poškozené strany - převážně strážců chrámu, která se také přimlouvá za potrestání punkerek. Pak přijde na řadu obhajoba, která pokládá celý proces za politický, a vysloví se rovněž obžalované, než se soud odebere k poradě před vynesením verdiktu.