Zaorálek: Chceme s Izraelem prohloubit hospodářskou spolupráci

Lubomír Zaorálek a izraleský prezident Reuven Rivlin

Lubomír Zaorálek a izraleský prezident Reuven Rivlin Zdroj: CTK

Česká republika má zájem o prohloubení hospodářské spolupráce s Izraelem, zájem má například o železniční zakázky v Izraeli, nákup radaru či školení českých lékařů. Na dnešním setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem to prohlásil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zároveň řekl, že součástí jeho návštěvy je i příprava společného zasedání izraelské a české vlády, které by se mělo uskutečnit letos v květnu v Praze.

Zaorálek se sešel také s premiérem Benjaminem Netanjahuem, se kterým hovořil o izraelsko-palestinských vztazích. Šéf izraelské vlády přitom vyjádřil ochotu sejít se prakticky kdykoli s šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem.

„Máme zájem podílet se na zdejších projektech v energetickém sektoru, infrastruktuře, na výstavbě železničního spojení, ve stavebnictví,“ řekl Zaorálek po rozhovoru s Rivlinem.

„Rádi bychom využili i některé vaše léčebné postupy. Uvažujeme, že požádáme Izrael o školení pro naše lékaře,“ řekl šéf české diplomacie. Zmínil také, že jedním z možných odvětví spolupráce je pěstování léčebného konopí. Samopěstitelství je v Izraeli pro pacienty povoleno od roku 1991.

Rivlin v úvodu připomněl, že kořeny jeho rodu jsou i v nynější České republice. Ocenil vzájemné diplomatické vztahy a řekl, že od přátel je důležité a dobré kritiku přijímat, protože názory spřátelené země, jakou Česko je, společné vztahy posunují dále. Česko je těsným spojencem Izraele, zaujímá však kritický postoj k jeho osadnické politice či k likvidaci některých staveb na palestinském území, z nichž některé byly postaveny i za přispění peněz EU.

„Velmi si cením toho, že pan prezident nás považuje za někoho, kdo má objektivní vztah a názor a je schopen dobře komunikovat s oběma stranami,“ komentoval Zaorálek Rivlinův postoj.

Oba činitelé hovořili i o situaci v okolních zemích, především v Sýrii, odkud kvůli válce uprchlo několik milionů obyvatel, mimo jiné do Turecka, Jordánska a Libanonu. K soužití s Palestinci Rivlin řekl, že Židé se vrátili zpět do země svých předků, což musejí Palestinci uznat. Židé naopak podle něj musejí pochopit, že Palestinci v regionu žijí a že se zde narodili. Rivlin zastává řešení jednoho státu, který bude pro Izraelce a Palestince společný.

„Máme před sebou poměrně velmi bohatá jednání ministrů v Praze. Jednak v ekonomické oblasti, roste naše spolupráce. Pro české firmy se tady v Izraeli otevírají velmi zajímavé možnosti a také tady chceme nakupovat radary, nebo je tady možnost, že se Izrael tendru zúčastní,“ řekl Zaorálek.

Tématem byl i turistický ruch. „Roste počet turistů, kteří přicházejí z Izraele do Prahy,“ řekl Zaorálek. „Uzavření smlouvy o pracovních prázdninách se blíží ke konci,“ řekl Zaorálek s tím, že je to projekt, který umožní mladým z obou zemí v té druhé nejen pobývat, ale i pracovat. „O izraelsko-český vztah tak pečujeme i z hlediska budoucnosti,“ doplnil.

Český ministr se už sešel také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, s kterým podle dřívějšího vyjádření chtěl jednat například o spolupráci ve zdravotnickém sektoru.

Bezpečnostní složky by se prý od Izraele mohly učit

Izraelský premiér se při setkání se Zaorálkem zmínil mimo jiné o možnosti setkání s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, který k jednání Netanjahua vyzval v pátek.

„Slyšel jsem Abbáse v televizi, že kdybych ho pozval, tak přijede. Dnes ráno jsem řekl americké kongresové delegaci, že ho opět zvu. Zruším svůj program na tento týden. Může přijet jakýkoli den, budu zde,“ řekl Netanjahu s tím, že jeho dveře jsou pro diskuse vždy otevřené.

Jedním z klíčových bodů návštěvy Zaorálka v Izraeli je příprava mezivládního zasedání. S izraelskými ministry a premiérem Netanjahuem by se mělo uskutečnit 19. května v Praze.

Po březnových teroristických útocích v Bruselu je podle Zaorálka evidentní, že zájem bude nyní i o bezpečnostní zkušenosti Izraele. „Práce jejich služeb a celý způsob, jakým si dokážou obstarat informace, to je něco, co bychom potřebovali,“ řekl s tím, že spolupráce ministerstev obrany je velmi aktivní. Důležitá je podle něj i spolupráce se Severoatlantickou alianci, neboť Izrael je důležitý partner, který má nejen dobré informace, ale i dovednosti.