Zaorálek: Je třeba vytvořit podmínky, aby se Syřané vrátili domů

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se shodl se zástupci syrské opozice sídlící v Káhiře, že je potřeba udělat vše pro to, aby bylo zastaveno násilí a Syřané se mohli vrátit domů. Šéf české diplomacie dnes v egyptské metropoli jednal se zástupci takzvané káhirské platformy syrské opozice, mezi kterými byl i syrský herec Džamál Sulajmán. "Myslím, že (syrský prezident) Bašár Asad musí odstoupit a přenechat své místo novým lidem," řekl Sulajmán českým novinářům.

„Máme zájem na tom, aby nynější rozhovory v Ženevě umožnily vznik reprezentativní opozice. Ta by měla být partnerem jednání, která povedou k zastavení násilí a vytvoření poměrů, které umožní Syřanům vrátit se domů a začít žít normální život,“ řekl Zaorálek. Mírové rozhovory se v Ženevě konají od pátku, syrská opozice na ně dorazila v sobotu. Jak český ministr dodal, při dnešních jednání se Syřany se zajímal zejména o to, jak vidí nynější rozhovory a jejich šanci na úspěch.

„Potvrdili jsme si, že základní cíle vidí představitelé syrské národní opozice tady v Káhiře stejně jako my,“ uvedl Zaorálek. „Jiná věc je, když jsme se bavili o konkrétních věcech. Tady je zřejmé, že dosažení kompromisu bude velice obtížné. Je zde nashromážděno obrovské množství těžkých křivd a dokonce i zločinů,“ dodal.

Potřeba demokracie

Shoda nicméně panuje v tom, že je potřeba ukončit v Sýrii utrpení, najít dohodu, která umožní volby a způsob, jak budou muset odejít ti, kteří za to, co se děje v Sýrii, nesou zodpovědnost. Podle Sulajmána je hlavním cílem syrské opozice naplnit loňskou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která se týká mimo jiné vylepšení humanitární situace v Sýrii.

„Je třeba, aby se ze Sýrie, které vládne totalitní režim, stal demokratický stát. Zároveň je třeba bojovat s terorismem, zastavit negativní vlivy mnoha zemí, které tam vedou své vlastní boje a uskutečňují vlastní zájmy, a je rovněž potřeba pomoci syrskému lidu začít novou budoucnost a najít novou naději v demokratickém státě,“ vyjmenoval zástupce syrské sekulární liberální opozice, který byl kdysi stoupencem nynějšího syrského prezidenta.

„Bašár Asad ale nedodržel své sliby, stal se diktátorem, hlavním představitelem korupce a neposlouchal své vlastní lidi,“ dodal.