Zaorálek: Konflikt na východě Ukrajiny nemá vojenské řešení

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Konflikt na východě Ukrajiny nemá podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vojenské řešení. V některých zemích NATO nyní sílí debata o podpoře Kyjeva dodávkami zbraní. Zaorálek je ale k takové možnosti skeptický. Dalšími zbraněmi se podle něj posiluje snaha řešit záležitost vojensky, což podle ministra nevede k výsledku a konflikt se tím může naopak rozšířit.

„Podle mě platí věta, že ten konflikt na východě Ukrajiny nemá vojenské řešení. Prostě vojenskými prostředky tam dle mého nelze dosáhnout výsledku a my od začátku zdůrazňujeme diplomatické postupy a diplomatické jednání. To je také to, o co se má snažit Evropská unie,“ uvedl Zaorálek. Domnívá se, že i když jedna jednání zkrachují, tak nelze říct „končíme a budeme posílat zbraně“. Před Evropskou unií nestojí podle Zaorálka větší úkol než usilovat o to, aby se problém na Ukrajině vyřešil mírovou cestou.

Zaorálek se v Solenicích setkal se třemi desítkami dětí z rodin volyňských Čechů z oblasti Žytomyra. Když se jich ptal, zda mluví česky, dostalo se mu odpovědi, že touto řečí raději zpívají, což vzápětí dokázaly písní Červený šátečku. Děti ministrovi také předaly obrázky, které mu namalovaly. Byly na nich mimo jiné některé známé pražské motivy.

konflikt na východě Ukrajiny nemá vojenské řešení


Podle ministra jde o první skupinu, která v Česku stráví 14 dní. Na programu budou mít výuku českého jazyka a reálií, návštěvu kulturních památek i sportovní aktivity. Zaorálek se před časem v Žytomyru při rozhovoru s krajany dozvěděl, že jejich děti zřejmě v zimě nebudou moci chodit do školy, protože nebude na topení. Tak se prý zrodil nápad pozvat do Česka tři skupiny zhruba po třech desítkách dětí. Druhá skupina dětí bude z východní části, také z rodin krajanů. „Pak přijde ještě třetí turnus, to bude skupina sirotků, a ta nebude mít s volyňskými Čechy žádnou souvislost,“ řekl ministr.

Podle Jarmily Lomozové z arcidiecézní charity, která se na organizaci pobytu podílí, se děti podívají do příbramského gymnázia a navštíví řadu míst v okolí Solenic, například příbramskou Svatou Horu či hornické muzeum na Březových Horách. „Plánujeme výlety po okolí, ale také do Prahy, aby děti viděly Pražský hrad, zoologickou zahradu a podobně,“ uvedla Lomozová.

Od vypuknutí konfliktu bylo podle Zaorálka věnováno na pomoc Ukrajině 100 milionů korun v různých podobách. Kromě ministerstva zahraničí se v tom angažují i ministerstva vnitra a školství. Nově byl podle Zaorálka například zahájen i program pro volyňské Čechy žijící na východě Ukrajiny, který nabízí přesídlení do ČR.

Radek Palata: Prostředí pro válku nevhodné