Zaorálek se kvůli zmizelým Čechům chystá do Libanonu

Libanonská krajina

Libanonská krajina Zdroj: rabiem22 via Flickr (CC BY 2.0)

Do konce týdne má být jasno, kdy ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) navštíví Libanon kvůli pěti zmizelým Čechům. Po dnešním jednání krizového štábu to novinářům řekla mluvčí diplomacie Michaela Lagronová. Ministerstvo zahraničí a tajné služby podle ní dál vyhodnocují nové informace o případu, podrobnosti k nim ale sdělit nemohla.

Podle Lagronové mají české úřady spoustu informací, jejichž prověření si ale vyžádá čas. „Stále platí, že pan ministr zvažuje cestu do Libanonu a předpokládáme, že do konce týdne budeme vědět, kdy by tam případně jel. Teď ladíme ještě detaily, aby ta cesta byla úspěšná,“ uvedla Lagronová.

V Bejrútu má Zaorálek jednat se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem. Předpokládá se, že by do Libanonu s ním měli letět zástupci bezpečnostních složek, aby si vyměnili informace o případu s libanonskými kolegy. V Libanonu už nyní působí dva čeští experti z tajných služeb, kteří získávají na místě informace a slaďují postup s místními zpravodajskými službami.

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v nebezpečném údolí Bikáa nedaleko syrských hranic. Podle dřívějších informací tisku jde o dva novináře regionální televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec a působil v Afghánistánu.

Vesnice Kafraiya, kde pohřešované Čechy viděli naposledyVesnice Kafraiya, kde pohřešované Čechy viděli naposledy | Repro E15Vesnice Kafraiya, kde pohřešované Čechy viděli naposledy

Souvislost s Prahou

Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je bratrem muže zmizelého spolu s Čechy. Jeho rodina to ale popírá. Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk minulý týden uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní.