Zaorálek: Všichni Češi v Nepálu jsou v pořádku

Transport obětí laviny v Nepálu

Transport obětí laviny v Nepálu Zdroj: ctk/ap

Na území Nepálu není žádný český občan v potížích či v ohrožení života. Ministerstvo má nyní podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka informace o všech 346 Češích v oblasti, jejíž část minulý týden zasáhla nebývale silná sněhová bouře a laviny.

„V této chvíli mohu říci, že jsme měli kontakt, spojili jsme se s každým z nich,“ prohlásil ministr zahraničí, který se v Lucembursku účastnil schůzky šéfů diplomacií evropských zemí.

Spolehlivé zprávy o českých občanech podle něj přinesly úlevu. „Naplnilo se, v co jsme doufali. Podařilo se eliminovat hrozbu, že by některý z nich byl jeden z těch, kdo zahynul,“ dodal Zaorálek.

Silná sněhová bouře začátkem minulého týdne zastihla na vysokohorské trase kolem Annapurny stovky lidí a vyžádala si přes 40 lidských životů. Do bezpečí se podařilo dostat podle Reuters přibližně 500 lidí. Byli mezi nimi turisté, průvodci i místní vesničané, mnozí s omrzlinami.

Zjišťování situace českých občanů v Nepálu podle Zaorálka skončilo dříve než ministerstvo původně předpokládalo. „Já bych chtěl ocenit, že se jak zaměstnanci na ministerstvu zahraničí v ČR, tak na zastupitelském úřadu v Dillí této práce ujali a že jsme ji dotáhli takto do konce,“ dodal ministr.