Západ Evropy navyšuje armádní výdaje, kvůli boji s IS vzrostou o 50 miliard

Airbus A400M

Airbus A400M Zdroj: Dval027 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Západoevropské vlády po letošních útocích v Paříži ruší plány na škrty v armádní oblasti. Během pěti let vynaloží podle analytické společnosti IHS Jane's na kyberbezpečnost a zvýšení vojenské síly 47,2 miliardy eur (1,3 bilionu korun). Zbrojařské firmy tak mohou počítat s novými zakázkami.

Francie, jejíž prezident François Hollande ohlásil záměr zničit Islámský stát, ponechá ve službě deset tisíc členů vojenského personálu, které původně plánovala propustit. Německo potom navýší obranné výdaje o osm miliard eur (216 miliard korun) a Británie dokonce o 12 miliard liber (461 miliard korun). A Itálie, jež měla původně v plánu armádní rozpočet snižovat, nakonec miliardu eur (27 miliard korun) přidá.

Vojenské výdaje začaly podle agentury Bloomberg jednotlivé státy navyšovat již v reakci na geopolitické napětí s Ruskem, letošní teroristické útoky v Paříži ale tento trend ještě umocňují.

Britský premiér David Cameron například ohlásil, že stíhací letouny typu Eurofighter dodávané největším evropským zbrojním koncernem BAE se dočkají vylepšení, která mají zpřesnit útoky na pozemní cíle. Životnost bitevníků se má navíc prodloužit o deset let.

Přečtěte si:

Spojené království si zároveň vyžádá rychlejší dodávky 138 letounů F-35 americké společnosti Lockheed Martin, které mělo objednáno již dříve. Na zakázkách vydělá také britský holding Rolls-Royce, jelikož se podílí na konstrukci motorů pro oba typy letadel.

Británie se dále prostřednictvím Camerona přihlásila ke svému dílu zodpovědnosti v anglicko-francouzském projektu vývoje vojenských dronů, na kterém se země dohodly loni. Britské firmy BAE a Rolls-Royce v jeho rámci spolupracují s francouzskými konstruktéry letadel Dassault, Thales a Safran.

Na zvýšenou poptávku po vojenské technice se snaží zareagovat také Airbus a nabízet potenciálním zájemcům nástroje pro moderní vedení války proti terorismu. Společnost proto vylepší průzkumné a navigační funkce armádního modelu A400M a tankovacího A330. Sběr informací se díky tomu stane „levný a snadný,“ říká šéf divize armádníhch letounů Airbusu Fernando Alonso.