Západ jedná s Ukrajinou o sankcích na ruské přístavy, reagují tak na výstavbu Krymského mostu

Přístav na Krymu

Přístav na Krymu Zdroj: Profimedia

Ukrajina jedná se Spojenými státy a evropskými spojenci o zavedení sankcí proti ruským přístavům v Černém moři. V kyjevské televizi 112 Ukrajina to dnes řekl ministr infrastruktury Volodymyr Omeljan. Opatření by mělo být odvetou za údajné ruské pokusy o blokádu Azovského moře, která vznikla dokončením mostu spojujícího okupovaný Krym s ruskou pevninou.

Jednáme s našimi americkými i evropskými partnery o reakci na stavbu Krymského mostu, který odřízl region Azovského moře i s ukrajinskými přístavy, řekl ministr. "Rusové za stavbu mostu draze zaplatí," dodal.

Stavbu velkého mostu mířícího z ruské Krasnodarské oblasti na území anektovaného Krymu dokončilo Rusko letos v květnu. Devatenáctikilometrový most za 228 miliard rublů (téměř 80 miliard korun) přehradil Kerčský průliv, který Azovské moře odděluje od Černého. Na březích Azovského moře se nacházejí ukrajinské přístavy Mariupol a Berďansk.

Krymský most je pro lodní dopravu otevřen, ale podle ukrajinských médií ruské úřady od počátku května u něj zastavily téměř stovku ukrajinských lodí směřujících do Azovského moře, údajně kvůli kontrole. Ministr Omeljan minulý týden na zasedání ukrajinské vlády navrhl, aby ukrajinské úřady odvetou zahájily pravidelné prohlídky všech ruských lodí, které do Azovského moře vplují.