Západ odsoudil zadržení Navalného. Jen odvádí pozornost od svých problémů, reaguje Moskva

Alexeje Navalného zadrželi hned po příletu do Moskvy, převezli jej do vězení v Chimki (17.1.2021)

Alexeje Navalného zadrželi hned po příletu do Moskvy, převezli jej do vězení v Chimki (17.1.2021) Zdroj: Reuters

Spojené státy "důrazně" odsoudily zadržení ruského opozičního politika Alexeje Navalného v neděli večer na moskevském letišti bezprostředně po příletu z Berlína, kde se řadu měsíců léčil z pokusu o otravu. Kritika západních zemí na adresu Moskvy má za cíl odvést pozornost od jejich vlastních domácích problémů, tvrdí šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Navalnyj byl zadržen v neděli po návratu do vlasti poté, co se v Německu několik měsíců zotavoval z pokusu o otravu.

"Spojené státy důrazně odsuzují rozhodnutí Ruska zadržet Alexeje Navalného," uvedl šéf americké diplomacie Mike Pompeo. V prohlášení vyjádřil také "velké znepokojení" a zadržení na moskevském letišti označil za "poslední ze série pokusů umlčet Navalného a další opoziční představitele a nezávislé hlasy, které kritizují ruské úřady".

Navalnyj je nyní na policejní stanici na moskevském předměstí Chimki, které leží na cestě z letiště Šeremeťjevo do centra metropole. Místní policisté tuto informaci potvrdili, ale s odvoláním na noční hodinu odmítli pustit k zadrženému advokáta, uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na právníka Vjačeslava Gimadiho, který pracuje pro Navalného Fond boje proti korupci, a advokátku Olgu Michajlovovou, která Navalného při letu z Berlína provázela.

"Zažalujeme nezákonné kroky pohraniční stráže a policie, které jej zadržely bez opodstatnění a nepustily k němu advokáty," řekla BBC. "V žádném případě nelze soudního rozhodnutí nikoho zadržovat déle než 48 hodin," dodala.

"Zůstane v cele až do rozhodnutí soudu," uvedla vězeňská služba podle AFP. Ta tvrdí, že Navalného zadržela, protože neplnil usanovení podmíněného trestu, a proto mu nyní hrozí 3,5 roku vězení.

K Navalného osvobození také vyzval příští poradce pro národní bezpečnost nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena Jake Sullivan. Podle agentury AFP rovněž požadoval "pohnání k odpovědnosti" viníků Navalného srpnové otravy.

Zadržení Navalného již dříve odsoudili představitelé členských zemí Evropské unie včetně českého premiéra Andreje Babiše. Ministr zahraničí Tomáš Petříček na twitteru uvedl, že bude chtít věc projednat na nejbližším jednání rady ministrů zahraničí EU. K okamžitému propuštění Navalného vyzval předseda Evropské rady Charles Michel. Po reakci na zatčení Navalného volají také Estonsko, Litva a Lotyšsko či Polsko.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová odpověděla na facebooku, kde žádala zahraniční představitele, aby "respektovali mezinárodní právo" a věnovali se vlastním problémům.

Navalnyj byl zatčen krátce po svém přistání v Moskvě při průchodu pasovou kontrolou. Od srpna loňského roku se v Berlíně zotavoval z pokusu o otravu. Podle německé armádní laboratoře byl otráven zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Výsledek analýzy potvrdily i laboratoře ve Francii a ve Švédsku, ke stejnému závěru dospěla také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Navalnyj z pokusu o otravu obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou tajnou službu FSB. Ruské úřady podíl na otrávení odmítají a zpochybňují, že byl vůbec otráven. Evropská unie a Británie kvůli věci uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, Moskva odpověděla vlastními postihy.