Zastavte další integraci EU, přesvědčoval Klaus Merkelovou

Klaus na své poslední zahraniční jednal s kancléřkou Angelou Merkelovou

Klaus na své poslední zahraniční jednal s kancléřkou Angelou Merkelovou Zdroj: ctk

Klaus se Merkelovou snažil přesvědčit o tom, že prohlubování integrace EU je špatnou cestou
Podle Klause Merkelová téma integrace EU sama otevřela
Klaus se setkal i se svým německým protějškem Joachimem Gauckem
Český a německý prezidentský pár
4
Fotogalerie
Prezident Václav Klaus na své poslední zahraniční návštěvě ve funkci hlavy státu nepřekvapil. Německou kancléřku Angelu Merkelovou se během ní pokoušel přesvědčit, aby Evropskou unii směřovala od další integrace. Tu on sám dlouhodobě kritizuje.

„Jako bych to mohl nevyužít. Dobře víte, že je to hlavní téma mého života,“ prohlásil prezident, podle něhož to ví i kancléřka a sama prý s tématem evropské integrace při jejich jednání začala. Merkelová na rozdíl od Klause vidí v pokračujícím utužování spolupráce mezi státy EU a eurozóny prostředek k překonání současné krize v měnové unii. Německo je také jedním z motorů těchto snah v EU.

Zda se euroskeptickému Klausovi podařilo šéfku německé vlády přesvědčit, prezident neuvedl. Věnoval jí ale prý německý překlad své knihy o EU. „Slíbila, že si ji o víkendu přečte. Že není tak dlouhá a tak tlustá, že se tomu bude určitě věnovat,“ poznamenal Klaus.

Kromě Merkelové se český prezident dnes v Berlíně sešel také se svým německým protějškem Joachimem Gauckem a se šéfem dolní parlamentní komory, Spolkového sněmu, Norbertem Lammertem. Gauck připustil, že „EU opravdu nesplnila všechny naděje, které jsme do ní vkládali“. Přesto v hlubší integraci EU věří. „Nemůžeme si být jistí, jak to dopadne. Jsem si ale jistý, že má smysl pokusit se společně překonat krize a zajistit Evropu jako velký prostor svobody,“ dodal.

Němečtí politici se podle Klause velmi zajímali o blížící se první přímé prezidentské volby v ČR. „Jednoznačně mi bylo vykládáno panem prezidentem Spolkového sněmu, že pro Německo by nepadalo v úvahu udělat takovou chybu jako přímou volbu, že by to totálně rozházelo celý německý ústavní systém. Já si to myslím o našem také, ale proto jsem se zájmem poslouchal jeho ostrou reakci,“ prohlásil Klaus.

Obavy Němců kvůli amnestii jsou prý absurdní

Klaus během návštěvy také reagoval na nedávné vyjádření saského ministra vnitra Markuse Ulbiga a na zprávy německých médií o strachu Sasů z příhraničí, kteří se obávají nárůstu kriminality kvůli české novoroční amnestii. „To je absurdní, legrační, dětinské a opravdu nedůstojné, abychom se o tom vážně bavili,“ prohlásil Klaus, který dílčí amnestii vyhlásil k 20. výročí vzniku samostatného Česka.

Sasko se od otevření schengenského prostoru bez hraničních kontrol pro nováčky EU před pěti lety potýká s nárůstem krádeží a vloupání. Mizí hlavně auta a barevné kovy. Řada místních obyvatel především z pohraničních regionů z krádeží obviňuje sousední Čechy a Poláky, kterým podle nich otevřené hranice umožňují snadno a rychle s lupem zmizet v cizině.

Někteří Sasové kvůli tomu volají po obnovení kontrol na hranicích, postavení zátarasů na turistických stezkách přes hranici nebo po zvýšení policejní přítomnosti v oblasti. Saské úřady naproti tomu sázejí na posilování spolupráce s českými a polskými policejními orgány.