Zastavte pád rublu, žádá ruská národní banka exportéry

Oslabování rublu vůči zahraničním měnám pokračuje

Oslabování rublu vůči zahraničním měnám pokračuje Zdroj: ctk/ap

Ruská centrální banka, marně bojující s propadem rublu, se obrátila s žádostí o pomoc na ruské vývozce. Apeluje na ně, aby své zahraniční tržby ihned ukládali v domácí měně a pomohli jí tak stabilizovat.

Rubl letos vůči dolaru ztratil okolo 30 procent své hodnoty. Kvůli předpokladům, že měna bude dále padat, odkládají ruští exportéři převádění svých tržeb v eurech a dolarech na rubly v naději, že později by na této transakci mohli vydělat.

Centrální banka „chce exportéry přesvědčit, že ve skutečnosti na hrátkách s převody zahraničních tržeb nevydělají“, prohlásila ve Státní dumě první viceguvernérka banky Ksenia Judajevová.

Obvyklý mechanismus selhal

Rubl se dosud na konci každého měsíce těšil podpoře ruských exportérů, protože firmy musí na konci měsíce zaplatit cla, píše deník Wall Street Journal. Tento efekt ale v říjnu nezafungovala a ruská měna kvůli tomu několik dní po sobě vykázala rekordní pokles.

Kurz rublu k dolaru

V situaci, kdy jsou ruské banky a firmy odříznuté od zahraničních peněz, jsou příjmy exportérů jedním z hlavních zdrojů zahraničních měn v Rusku. Jejich význam se může ještě zvýšit poté, co národní banka přestala bojovat proti poklesu rublu prostřednictvím prodeje dolarů a eur.

Omezení kapitálu nehrozí

Jak hodlá národní banka vývozce přesvědčit, není jasné. Judajevová ale v parlamentu zopakovala dřívější prohlášení vrcholných státních představitelů včetně prezidenta Vladimira Putina, že země neomezí pohyb kapitálu.

Do roku 2006 platila v Rusku povinnost převádět zahraniční tržby na domácí měnu. Moskva se ale rozhodla příslušný zákon zrušit, aby posílila mezinárodní roli rublu.