Zastavte "závod migrantů", vyzval Merkelovou Rakouský kancléř

Werner Faymann

Werner Faymann Zdroj: CTK

Rakouský kancléř Werner Faymann vyzval svou německou kolegyni Angelu Merkelovou, aby stanovením horní hranice pro příjem uprchlíků zastavila "závod migrantů". Rozdělování běženců po EU nefunguje, protože doufají, že se dostanou do Německa, řekl šéf rakouské vlády listům Österreich a Kronen Zeitung.

„Teprve když Německo stanoví směrné číslo a bude brát jen uprchlíky přímo z krizových oblastí, se prolomí logika neuspořádané migrace,“ uvedl Faymann. Merkelová podle něj musí „prolomit model, podle kterého je vítězem v závodě ten, kdo se dostane do Německa“. V současné době totiž mají migranti jen pramalý zájem o jiné členské země Evropské unie a jejich kvóty.

Deníku Österreich kancléř uvedl jako příklad Francii, která se nabídla, že přijme 30.000 migrantů. Nepřišlo jich tam ale ani tisíc, „protože všichni chtějí do Německa a do Rakouska“.

Faymann se vyslovil pro to, aby Německo obdobně jako Rakousko jasně stanovilo, že ročně přijme nejvýše 400.000 uprchlíků. EU a Německo podle rakouského kancléře musejí stejně jako Rakousko jednoznačně říci: „Kdo přijde k vnějším hranicím EU s pomocí pašeráků, bude poslán zpět. A to každý.“