Zástupce Polska v EU odstoupil, údajně byl agent tajné služby

Zdroj: Reuters

Stálý představitel Polska při Evropské unii Jaroslaw Starzyk ze své funkce odstoupil. Oznámilo to polské ministerstvo zahraničí, které bez bližších podrobností uvedlo, že diplomatově žádosti o uvolnění bylo vyhověno. Podle serveru Onet.pl ale Starzyk odejít musel kvůli podezření, že v minulosti spolupracoval s komunistickou zpravodajskou službou.

Onet.pl napsal, že velvyslance k odstoupení vyzvalo samo ministerstvo zahraničí. Důvodem je, že ve zvláštních aktech Institutu národní paměti (IPN) byly objeveny dokumenty, které možné spolupráci Starzyka s tajnou službou nasvědčují.

IPN je úřad, který má v Polsku na starosti vyšetřování zločinů komunismu a nacismu a který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Podle portálu Starzyka ke spolupráci získala armádní zpravodajská služba před pádem režimu Polské lidové republiky. Prohlášení o lustraci údajně tuto spolupráci zakrývalo.

Podle polského právního řádu musejí pracovníci státních úřadů ohlásit jakoukoli někdejší spolupráci s úřady komunistického režimu. Pokud někdo bude přistižen, že takovou aktivitu zatajil, bude z funkce uvolněn.

Starzyk byl velvyslancem při EU jmenován loni v únoru. Předtím vedl sedm let (2008-2015) polskou ambasádu ve Švýcarsku s působností i pro Lichtenštejnsko.