Zátěžový test španělských bank: Potřebují necelých 60 miliard eur

demonstrace ve Španělsku

demonstrace ve Španělsku Zdroj: ctk

Španělské banky budou potřebovat téměř 60 miliard eur čerstvého kapitálu. Vyplývá to ze závěrů nezávislého zátěžového testu čtrnácti největších španělských finančních domů, který provedla konzultační společnost Oliver Wyman. Madrid doufá, že výsledky testu rozptýlí obavy investorů o skutečnou míru ztrát španělského bankovního sektoru.

Evropská komise závěry auditu přivítala. „Je to důležitý krok k uskutečnění programu finanční pomoci a k posílení životaschopnosti španělského bankovního sektoru a důvěry v něj,“ stojí ve vyjádření komise. „Jsem rád, že celková kapitálová potřeba španělského bankovního sektoru je mírně pod 60 miliardami eur,“ nechal se slyšet předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Madridská vláda se má na základě výsledků auditu rozhodnout, o kolik peněz požádá eurozónu. Španělsko má již přislíbený záchranný balík půjček pro bankovní sektor až do výše 100 miliard eur. Evropská komise by měla o konkrétní výši pomoci rozhodnout v následujících měsících.

Nejhorší scénář je založen na předpovědi, že španělská ekonomika v letech 2012 až 2015 klesne o celkem 6,5 procenta, a nepředpokládá, že by banky získaly kapitál vlastními silami. Sedm ze čtrnácti bank testem neprošlo a v případě naplnění modelového scénáře bude potřebovat dodatečný kapitál ve výši 59,3 miliardy eur. Z toho 49 miliard potřebují finanční instituce, které již byly zestátněny nebo obdržely nějakou formu státní pomoci.

Čtěte také:

V Madridu protestovaly tisíce lidí proti úsporným opatřením

Španělsko se chce ozdravit samo, seškrtá 40 miliard eur

Eurozóna chce navýšit záchranný fond ESM na dva biliony eur

Do nezáviděníhodné situace se dostala šestá největší španělská banka Banco Popular, která bude podle výsledků zátěžového testu potřebovat dodatečné 3,2 miliardy eur. Její aktuální tržní hodnota je přitom pouhých 3,58 miliardy eur. Po zveřejnění výsledků zátěžového testu Banco Popular v prohlášení uvedla, že nebude potřebovat státní pomoc a že si dodatečný kapitál sežene sama.

Vláda oznámila další reformy

Již pátý balík úsporných opatření představil kabinet Mariana Rajoye, který vládne devět měsíců. Vláda uvedla, že během šesti měsíců zavede celkem 43 nových opatření na podporu ekonomiky. Chce mimo jiné liberalizovat trh v některých odvětvích, podpořit nebankovní financování soukromého sektoru a získávání financí na trhu. Celkové daňové příjmy mají příští rok vzrůst o 3,8 procenta. Reformy se dočká i penzijní systém. Chystá se omezení předčasných odchodů do důchodu a přiblížení právního a skutečného věku odchodu do důchodu. Penzijní systém bude dle vlády adaptován na delší průměrnou délku dožití.