Zbraně pro Kyjev prosazují v USA obě strany, podle Ruska jde o provokaci

Ukrajinská armáda

Ukrajinská armáda Zdroj: CTK

Američtí zákonodárci se snaží prezidenta Baracka Obamu přimět k tomu, aby poslal na Ukrajinu letální zbraně. Sněmovna reprezentantů schválila v noci na úterý příslušnou rezoluci, kterou podpořilo 348 poslanců z celkových 435. Necelá padesátka hlasovala proti. Tlak na Obamu je o to větší, že prohlášení schválili zástupci obou politických táborů. Z Ruska i od separatistů následně zazněla varování před eskalací konfliktu.

Bílý dům zbrojní pomoc Kyjevu už delší dobu zvažuje. Tvrdí však, že s rozhodnutím čeká na vývoj situace v Donbasu po uzavření minských dohod. „Tato politika by neměla být stranická. Proto jsme dnes povstali jako demokraté, republikáni, skutečně jako Američané, abychom ohledně Ukrajiny řekli, že čeho je moc, toho je příliš,“ prohlásil jeden z iniciátorů rezoluce, demokrat Eliot Engel.

„Bez akce od této administrativy bude ruská agrese nadále nekontrolovaná,“ vzkázal prezidentovi republikánský šéf sněmovny John Boehner. Vrchní velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove o víkendu uvedl, že Západ by měl zvážit veškeré prostředky pomoci Kyjevu, jelikož Rusko je také využívá.

Podle Ruska jde o provokaci

Americká iniciativa vyvolala reakce v Moskvě. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov vyzval Obamu, aby byl rozumný a chápal, že rezoluce je provokací jaderné velmoci. „Pokud Spojené státy skutečně začnou na Ukrajinu dodávat smrtící zbraně, neměli bychom váhat s podporou domobrany včetně výzbroje a měli bychom prezidentovi vrátit právo přivést vojska na území Ukrajiny,“ řekl novinářům poslanec Michail Jemeljanov. Podobně se vyjádřili lídr doněckých povstalců Denis Pušilin i představitel luhanských rebelů Vladislav Dejněgo.

V Donbasu nadále umírají lidé a Kyjev se stále obává úderu na Mariupol z moře. Mluvčí vládní vojenské operace Andrij Lysenko včera uvedl, že armáda bedlivě monitoruje situaci ve vodě na vzdálenost desítek kilometrů a k obraně města je připraveno dělostřelectvo. Kvůli možnému výsadku na souš byla některá místa zaminována.