Zdroj v kauze Panama Papers je prý v ohrožení života

Mossack Fonseca (ilustrační foto)

Mossack Fonseca (ilustrační foto) Zdroj: CTK,

Dokumenty týkající se panamské firmy Mossack Fonseca a jejích klientů, kterým pomáhala ukrývat peníze v daňových rájích, se dotkly mnoha mocných lidí světa. Zdroj, který dokumenty předal novinářům, se nyní nachází v ohrožení života.

Zdroj v uplynulých dnech novinářům z německého listu Süddeutsche Zeitung opakovaně naznačil, že mu jde o život. Televizní stanici ZDF to řekl šéfredaktor mnichovského deníku Wolfgang Krach. Totožnost zdroje proto hodlá chránit „téměř za jakoukoli cenu“, což byla i podmínka předání dokumentu, dodal.

Krach uvedl, že má sice pochopení pro požadavky politiků, aby vydal všechna dostupná dat. Přesto to ale nehodlá udělat, protože by porušil svůj slib chránit zdroj. „Kdybychom přestali chránit své informátory, znamenalo by to konec investigativní žurnalistiky. Žádné Panama Papers 2 by už nikdy nebyly,“ vysvětlil.

Dokumenty označované jako Panama Papers německý deník sdílel s Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ) a s více než stovkou médií v 78 zemích. Podle britského deníku The Guardian jde o únik většího množství dokumentů, než v roce 2010 zveřejnil portál Wikileaks či před třemi lety spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Novináři je analyzovali a ověřovali více než rok.