Žebrota lepší práce: na Ukrajině za dva roky našetříte na byt

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Novináři listu Segodňa se rozhodli prověřit, jestli se dá v ukrajinském Charkově vyžít žebrotou. Město, které bude hostit letošní fotbalové mistrovství Evropy, a kde je vězněná bývalá premiérka Julija Tymošenková, se ukázalo jako vhodné místo pro tuto živnost. Žebrák si tam může za dva roky nastřádat na jednopokojový byt. Experimentem by se mohli inspirovat fotbaloví fanoušci, vyděšení zprávami o desetinásobném růstu cen v ukrajinských hotelích.

Žurnalista se ani moc nenamáhal s převlekem do ošumělého oblečení, jen si s nohou v sádře a dvěma berlemi stoupl do podchodu metra východoukrajinského města vedle „kolegy“. Už za nedlouho mu kolemjdoucí mladík hodil do igelitové tašky čtyři hřivny (zhruba deset korun). „Sám jsem si nedávno zlomil nohu a vím, kolik peněz stojí léčení,“ usmál se na simulanta.

Novinář se zpočátku pokoušel vybírat peníze s nějakým zdůvodněním na cedulce – například, že si chce koupit hamburger. Po čase ale zjistil, že peníze se scházejí rychleji, když jen tak stojí a nikomu nic nevysvětluje.

O přípravách Ukrajiny na fotbalové ME dále čtěte:

Už za půl hodiny se mu v igelitové tašce shromáždilo 30 hřiven. Tímto tempem by si tedy za měsíc dokázal vydělat zhruba 10 tisíc hřiven (23 500 korun). Průměrný plat v regionu se přitom pohybuje kolem 2400 hřiven.

Výdělečná „práce“ ale má svá rizika - konkurenční boj a policejní kontroly. Během šichty novinář musel třikrát bojovat o své místo s ochrankou metra nebo milicí. Ještě nebezpečnější je podle něj žebrat u kostelů.