Zelené karty do USA lákají investory

Imigranti v USA

Imigranti v USA Zdroj: profimedia.cz

Americký vládní investiční program známý pod zkratkou EB-5, jenž umožňuje zahraničním investorům získat ve Spojených státech trvalý pobyt, nabírá v posledních letech na popularitě. V loňském roce udělily americké úřady v rámci tohoto programu 7641 víz, v roce 2007 bylo takzvaných zelených karet méně než tisíc.

Velký zájem na propagaci investičního programu EB-5 mají i místní politici. Minulý týden přicestoval na jednu prezentaci pro potenciální investory v Miami i floridský guvernér Peter Shumlin, který investory lákal k investici do krizí a nezaměstnaností postižených regionů na severu Floridy. V případě vybraných regionů s vysokou nezaměstnaností stačí investice ve výši půl milionu dolarů, zatímco jinak musí zájemce o legální pobyt ve Spojených státech vynaložit milion dolarů.

Program pomáhá především realitním developerům a podnikatelům v oblasti zábavy překonat současný ekonomický útlum. S pomocí prostředků z EB-5 se i v samotném Miami chystají stavby hotelových komplexů.

V Las Vegas má být prostřednictvím investic od uchazečů o americkou zelenou kartu dokonce zachráněn jeden z nejslavnějších tamních hotelů. Hotel a kasino Sahara byl na vrcholu slávy v šedesátých letech minulého století, kdy zde pravidelně vystupovaly hvězdy jako Frank Singatra, Dean Martin nebo Sammy Davis.

Losangelský podnikatel Sam Nazarian se o jeho rekonstrukci za 415 milionů dolarů snaží již od roku 2007. Stavba má začít tuto středu. Nazarian a jeho partneři uvedli, že by měli získat až 215 milionů dolarů, tedy 52 procent celé investice, z programu EB-5. Nazarian měl již získat příslib 150 milionů dolarů od čínských a thajských občanů. Každý podpořil projekt půl milionem dolarů výměnou za zelenou kartu. Žádné z těchto prostředků nejsou zatím k dispozici, bude je možné použít, až investoři získají svá víza od imigračních úřadů.

Program známý jako EB-5 existuje od začátku devadesátých let, na popularitě ale nabírá až v posledních letech. Hotely jsou často oblíbenou volbou, protože vyprodukují potřebný počet pracovních míst, aby si investoři mohli svá víza ponechat.