Zelenou imigrantům a stopku mexické zdi, většina Ameriky jde podle CNN proti Trumpovi

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Kontroverze kolem Trumpova dekretu
Kontroverze kolem Trumpova dekretu
Manželé Trumpovi
Kontroverze kolem Trumpova dekretu
Protestní shromáždění proti Trumpovi
18
Fotogalerie

Většina Američanů nesouhlasí se sporným protiimigračním nařízením prezidenta Donalda Trumpa a nepodporuje ani jeho plán postavit na hranicích s Mexikem zeď.

Ukázal to průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnila stanice CNN. Prezident, který je v Bílém domě od 20. ledna, se proti průzkumu ohradil.

Proti dekretu, který zakazuje vstup občanům sedmi většinou muslimských zemí na americké území a který zablokoval federální soudce, se staví 53 procent Američanů. Sedmačtyřicet procent dekret podporuje a polovina z nich by jeho platnost ještě rozšířila na další země. Proti stavbě hraničního plotu je 60 procent dotázaných.

Trump na výsledky průzkumu reagoval na twitteru. "Jakýkoli negativní průzkum je vylhaný, stejně jako byly průzkumy CNN, ABC a NBC během voleb. Lidé chtějí bezpečné hranice a maximální kontrolu," napsal prezident.

Zatímco 41 procent Američanů podle průzkumu souhlasí s názorem nové vlády, že zákaz cestování z muslimských zemí zvyšuje ochranu USA před terorismem, 46 procent je přesvědčeno o opaku.

Podle jiného průzkumu CNN s Trumpovým výkonem prezidentské funkce nesouhlasí 53 procent občanů USA, 44 procent ho naopak schvaluje. Podle americké televize je to nejhorší výsledek od počátku těchto sociologických měření. Baracka Obamu například v prvních týdnech po nástupu do Bílého domu podporovalo 76 procent Američanů, Billa Clintona 59 procent, Ronalda Reagana 51 procent.