Americké start-upy zažívají těžké časy, bojí se Trumpova imigračního dekretu

Silicon Valley

Silicon Valley Zdroj: Profimedia.cz

Silicon Valley, USA (ilustrační foto)
Silicon Valley
Amazon
Šef Intelu představuje Intel Edison
5
Fotogalerie

Start-upy z kalifornského Silicon Valley se obávají o svou budoucnost. Mladým technologickým společnostem dělá vrásky na čele především politika amerického prezidenta Donalda Trumpa. Kvůli imigračnímu zákazu totiž měli zaměstnanci a partneři mnoha firem problémy přicestovat do Spojených států. Platnost prezidentova dekretu ovšem blokuje odvolací soud v San Francisku.

Silicon Valley nedaleko města San Jose je semeništěm inovátorů a inženýrů z celého světa. Trumpův zákaz vstupu do USA, který se týká obyvatel Sýrie, Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu tak zkomplikoval každodenní chod start-upů. Například Kate Mitchellová, která do start-upů investuje, má pro své zaměstnance cizí národnosti jasnou zprávu - „necestujte mimo USA“.

Ačkoliv měl podle Donalda Trumpa zákaz vstupu trvat pouze 90 dní, už nyní se ze Silicon Valley ozývají hlasy, že by krok dopadl na celou americkou ekonomiku. Kvůli zákazu firmy přijdou o příležitost navazovat obchodní vztahy a uzavírat dohody s lidmi z postižených zemí.

„Tady a teď máme obchody, které musíme pozastavit, protože zaměstnanci nemohou cestovat do a ani ze Spojených států,“ řekl ještě v době platnosti dekretu pro Reuters David Cowan, spolumajitel společnosti Bessemer Venture Partners. Patří mezi patnáct majitelů společností, kteří už veřejně přiznali, že jim Trumpovo rozhodnutí znepříjemní podnikání. „Nikdy jsem neviděl, že by nějaké rozhodnutí mělo takový dopad ze dne na den na běh společnosti,“ uvedl Neeraj Agrawal z Battery Ventures.

Cizinci hrají v Silicon Valley důležitou roli. Více než polovinu místních společností ohodnocených více než miliardou dolarů (takzvaní „jednorožci“) zakládal nebo spoluzakládal cizinec bez amerického občanství. Mnohé firmy, které plánovaly svou kariéru rozjet v Silicon Valley, tak nyní od svých plánů upouštějí, Jiné plánují zakládat pobočky mimo USA, aby měly kde usadit zaměstnance, kteří můžou mít ve Spojených státech problémy.

Zákaz vstupu do USA však neohrožuje jen zaměstnance společností. Potíže ohlásila například konference softwarové společnosti Totango, která se má tento měsíc konat. Mnozí účastníci se z ní musí odhlašovat a žádají po firmě peníze zpět.

Pokud už zaměstnanci z Blízkého východu chtějí cestovat alespoň na dovolenou, dostává se jim opatrných rad. Imigrační právnička Gali Gordonová jim doporučuje, aby pro svůj odpočinek raději zvolili Havaj, než nějakou zahraniční destinaci, ze které by se nemuseli vrátit.