Zeman ocenil Ficův postoj ke kvótám, blahopřál mu k odvaze

Migranti v Chorvatsku

Migranti v Chorvatsku Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman dnes ocenil odvahu a statečnost slovenského premiéra Roberta Fica v souvislosti s jeho postojem ke kvótám na přerozdělování uprchlíků, kterým se chce Slovensko bránit soudní cestou. V telefonickém rozhovoru, o němž informoval tiskový odbor Hradu, Zeman také Ficovi vyjádřil svou osobní podporu.

„Prezident republiky Miloš Zeman v pátek dne 25. září 2015 telefonicky hovořil s předsedou vlády Slovenské republiky Robertem Ficem a v souvislosti s odmítavým postojem k uprchlickým kvótám mu blahopřál k odvaze a statečnosti,“ uvedl v tiskovém prohlášení mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ministři vnitra států Evropské unie v úterý v Bruselu většinou hlasů schválili kvóty pro rozdělení uprchlíků, kteří dorazili do Evropy, mezi unijní země. Proti byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, zatímco Finsko se zdrželo.

I když Česko s kvótami nesouhlasí, nebude se jim bránit soudně, jak o tom dříve uvažoval třeba vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by si Praha takovým krokem výrazně ztížila vyjednávací pozici při dalších debatách o řešení migrační krize. Naopak Slovensko unijní rozhodnutí respektovat nechce a podle Fica proti němu .