Zeman zve Porošenka do Prahy. Chce jednat o „protiteroristické“ operaci

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Prezident Miloš Zeman pozval nového prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka do Prahy. Ocenil by, kdyby Porošenko zahájil jednání s oligarchou Rinatem Achmetovem z doněcké proruské oblasti a pokusili se předejít dalšímu konfliktu a zabránit otevřené občanské válce. Prezident Zeman to řekl v České televizi. Zřejmě nejbohatší Ukrajinec Achmetov po roztržce s vedením separatistů, kteří mu pohrozili zabavením majetku, žije v Kyjevě.

Oba by se místo represí vůči civilnímu obyvatelstvu, což teď, bohužel, Ukrajina dělá, měli snažit najít nějakou rozumnou dohodu, řekl Zeman. Další eskalace násilí na Ukrajině, je prý pohodlnou záminkou pro Rusko, aby v zemi vojensky intervenovalo, dodal.

Současné přístup kyjevské vlády k situaci na východě země není podle Zemana šťastný. Není možné označovat ruskojazyčné obyvatelstvo východních regionů na Ukrajině za teroristy, jsou to pouze nespokojení občané, proti nimž nyní ukrajinská armáda zasahuje, dodal.

Achmetov ovládá v Doněcké a Luhanské oblasti velkou část strojírenských a hutních závodů a dolů přibližně s 300 tisíc zaměstnanců. Nedávno otevřeně vystoupil proti aktivistům samozvané Doněcké lidové republiky. Nyní žije v Kyjevě.

Pavel Kopecký: Porošenkova nová Ukrajina