Země EU v pátek rozhodnou o redukci plastových sáčků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: United Nations Photo via Flickr

Členské země EU v pátek zřejmě potvrdí nová pravidla, která mají výrazně snížit množství plastových sáčků a tašek v unii. Evropská komise, která novou podobu legislativy původně odmítala jako nadbytečnou, nakonec tento týden ustoupila.

Pokud by trvala na svém vetu podoby návrhu, na jaké se tento týden dohodly země EU s Evropským parlamentem, musely by jej unijní státy přehlasovat svým jednomyslným schválením.

První místopředseda nové komise Frans Timmermans ale ve středu po jednání kolegia komisařů oznámil, že všechny strany chtějí koneckonců dosáhnout především snížení množství plastového odpadu. Proto komise návrh nakonec nezablokuje, potvrdit by jej měli v pátek diplomaté.

Méně pytlíků nebo vyšší daně

Podle kompromisní dohody z pondělí, která byla završením měsíce trvajícího legislativního procesu, mají mít členské země na výběr mezi povinným cílem snižování - 90 sáčků na jedno použití na osobu ročně k roku 2019 a jen 40 v roce 2025 - nebo povinným zdaněním či zvýšením cen k roku 2019. Předcházející komise Josého Barrosa s původním plánem přišla před rokem, nápad tehdy kritizovaly například české obchodní řetězce.

Druhý z modelů se osvědčil například v Dánsku, kde jsou nyní podle agentury Reuters ročně spotřebovávány na osobu jen čtyři sáčky, ve srovnání například se 466 v Polsku. Podle různých zdrojů se v Evropě ročně vyprodukuje 13 až 25 milionů tun plastového odpadu. Pouze 25 procent je ho ale v současnosti recyklováno.

Timmermansův ústup

Místopředseda komise Timmermans, který je v nové komisi Jeana-Claudea Junckera odpovědný za snahy o lepší legislativu či snižování zbytečné byrokracie, tak tento týden poprvé ustoupil. Ještě před pondělní dohodou diplomatů a europoslanců totiž dával najevo pochyby, zda podoba, do které se původní návrh za rok proměnil, skutečně řeší původně zamýšlený cíl.

Timmermans by měl někdy na počátku příštího roku představit seznam podle něj přebytečných návrhů evropských právních úprav, na nichž by se mohlo přestat pracovat.