Země G20 společně podpoří růst, po brexitu se zaměří na obchod

Čínský ministr financí Lou Ťi-Wej na jednání skupiny G20

Čínský ministr financí Lou Ťi-Wej na jednání skupiny G20 Zdroj: CTK

Zástupci největších světových ekonomik sdružených ve skupině G20 se dohodli na společné podpoře hospodářského růstu a na lepším využití obchodních vazeb, aby každá země mohla z mezinárodního obchodu více profitovat. Představitelé G20 to dnes uvedli po schůzce v čínském Čcheng-tu, kde spolu jednali ministři financí a guvernéři centrálních bank.

Zasedání dominovaly dopady nedávného referenda, v němž se Británie rozhodla vystoupit z Evropské unie, a také obavy z rostoucího protekcionismu.

Nový britský ministr financí Philip Hammond řekl, že nejistota kolem takzvaného brexitu podle jeho názoru začne odeznívat, až Británie nastíní vizi budoucích vztahů se zbytkem Evropy. O těch by mohlo být jasněji do konce roku. Ministr ale připouští, že vyjednávání během následujících let může způsobit zvýšenou kolísavost na světových trzích.

„Nejistota se začne zmírňovat, až budeme schopni podrobněji nastínit, jak do budoucna vidíme vztahy s Evropskou unií,“ řekl novinářům Hammond. „Pokud naši evropští partneři zareagují na takovou vizi příznivě - a to bude pochopitelně předmětem jednání -, pak bychom snad někdy koncem roku mohli říct, že už si víc rozumíme, pokud jde o to, kam hodláme dál směřovat. Já si myslím, že to pak vyšle ujištění podnikatelské komunitě i trhům,“ citovala jej agentura Reuters.

Komuniké vydané po dvoudenním zasedání G20 uvádí, že brexit zvýšil v globální ekonomice nejistotu. Světová ekonomika se přitom už teď potýká se „slabším růstem, než je žádoucí,“ stojí v dokumentu. Ten ale zároveň dodává, že členové G20 jsou připraveni potenciální dopady ekonomického a finančního rázu řešit.

„Činíme kroky k tomu, abychom zajistili důvěru a podpořili růst. Ve světle posledního vývoje potvrzujeme naše odhodlání použít všech politických nástrojů - měnových, fiskálních i strukturálních - individuálně i kolektivně, abychom dosáhli cíle mít silný, udržitelný, vyrovnaný a společný růst,“ uvádí dokument.

Skupina G20 má jen konzultativní charakter, jejím cílem je prostřednictvím lepší výměny informací stabilizovat světový finanční systém a účinněji předcházet finančním a měnovým krizím. Skupina sdružuje ministry financí a guvernéry centrálních bank 19 vyspělých i rozvojových zemí světa, dvacátým členem je Evropská unie. Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden ve svém aktualizovaném výhledu zhoršil předpokládaný růst globální ekonomiky právě kvůli dopadům brexitu.