Zemřel spisovatel Terry Pratchett, prohrál boj s Alzheimerovou nemocí

Terry Pratchett

Terry Pratchett Zdroj: facebook

Zemřel slavný anglický autor fantasy literatury Terry Pratchett, v 66 letech dnes prohrál boj s Alzheimerovou chorobou. K jeho nejslavnějším dílům patří knihy ze série Úžasná Zeměplocha, která zahrnuje čtyřicítku knih, řadu povídek a dalších publikací. V 90. letech byl Pratchett nejprodávanějším britským autorem, v celém světě prodal na 85 milionů knih, které byly přeloženy do 37 jazyků včetně češtiny.

K nejslavnějším dílům Pratchetta patří knihy ze série Úžasná Zeměplocha, která zahrnuje čtyřicítku knih, řadu povídek a dalších publikací. V 90. letech byl Pratchett nejprodávanějším britským autorem. V celém světě prodal na 85 milionů knih ve 37 jazycích, včetně češtiny.

V prosinci 2007 veřejně oznámil, že trpí Alzheimerovou nemocí. Pokračoval ale ve psaní a svou poslední knihu dokončil minulé léto. Pro televizi BBC mezitím točil pořad o svém boji s tímto neurodegenerativním postižením mozku, které vede k postupné demenci.

„Svět ztratil jeden z nejchytřejších a nebystřejších mozků,“ uvedl Larry Finlay z nakladatelství Transworld Publishers. Pratchett podle něj zemřel doma obklopen rodinou. „Jak vědí všichni, co ho četli, byla Zeměplocha jeho způsobem satiry světa - a dělal to brilantně, s velkou dovedností, s ohromným humorem a neustálou invencí,“ dodal Finlay. Pratchett podle něj čelil své chorobě statečně a právě psaní jej v posledních letech udržovalo při životě.

Pratchettova smrt byla oznámena na jeho twitterovém účtu slovy, která odkazují na fiktivní postavu ztělesňující v jeho dílech smrt: „Terry přijal Smrťovo rámě a prošel s ním dveřmi do černé pouště pod nekonečnou nocí. Konec.“ Spisovatelův Twitter pak zahltily kondolence a jeho webová stránka terrypratchettbooks.com nevydržela nápor fanoušků.

Návštěva Prahy

V roce 2011 navštívil Pratchett Prahu, aby zhlédl derniéru představení Maškaráda, kterou Divadlo v Dlouhé nastudovalo podle jedné z jeho knih.

První román z plochého světa podpíraného čtyřmi slony a plujícího vesmírem na hřbetě obrovské želvy vydal Pratchett už v roce 1983. O deset let později vyšla Barva kouzel poprvé i v České republice. Příběh uvedl na svět zbabělého a cynického mága Mrakoplaše, který se později objevil v řadě dalších knih.

K nejznámějším příběhům ze Zeměplochy patří kromě těch s Mrakoplašem knihy s Městskou hlídkou a čarodějkami. Postavy jako velitel Samuel Elánius, strážník Karotka, Noby Nóblhóch, Smrť, bábi Zlopočasná nebo stařenka Oggová se zařadily po bok nejznámějších hrdinů fantasy literatury.

Pratchettův humor si často utahuje z archetypů a klišé fantastické literatury, pro inspiraci však neváhá sáhnout ani ke klasickým románům či divadlu a nepohrdne ani skutečným světem a jeho vynálezy.

Terry PratchetTerry Pratchet|ctk

Terryho Pratchetta proslavila jeho fantaskní Úžasná Zeměplocha

Skvělou legraci, ale i trochu toho ponaučení a svérázné životní filozofie si může velmi pestré čtenářské publikum po celém světě najít v knihách jednoho z nejprodávanějších autorů žánru fantasy, britského spisovatele Terryho Pratchetta, jehož nejznámějším dílem je série knih Úžasná Zeměplocha. Zástup fanoušků má jeho dílo i v České republice, kde se také inscenují hry podle jeho knih. Původně novinář, svého času ale také tiskový mluvčí společnosti atomových elektráren dnes ve věku 66 let zemřel.

Bájnou Zeměplochu, jakýsi protipól k naší Zeměkouli, Pretchett popsal jako placku nesenou na zádech čtyř slonů, kteří stojí na krunýři obrovitánské želvy plující vesmírem. „Mít svůj vlastní svět je zábavné a přináší to spoustu možností,“ řekl při jedné z návštěv Prahy autor, který do ČR naposledy přijel v roce 2011. Sága příběhů ze Zeměplochy zahrnuje na čtyři desítky titulů, v nichž se Pratchett ironicky vysmíval mentalitě náboženských fundamentalistů, korumpujícímu vlivu Hollywoodu, politické korektnosti nebo zákonům o rovných příležitostech.

V deseti letech ho knihy natolik pobláznily, že začal o sobotách pracovat v knihovně

Spisovatel s oblibou vycházel z mýtů a legend, pracoval s odkazy do historie a poukazoval na slavná umělecká díla. Neváhal si dokonce „půjčovat“ i od samotného krále dramatiků Williama Shakespeara. Vše navíc okořenil notnou dávkou humoru. Jím vytvořená říše je zalidněna množstvím až obskurních postaviček, které však svými vlastnostmi a problémy nejsou příliš vzdáleny lidským protějškům. Žijí v ní čaroděj Mrakoplaš, trolové, draci, chodící zavazadla, knihovníci-orangutani nebo také postava personifikované smrti, která je mužského rodu - „ten Smrť“.

Půvab Pratchettových knih spočívá podle jeho českého překladatele Jana Kantůrka v tom, že byl „jedním z těch, kteří tohle odvětví založili, staří tam najdou spoustu narážek na světovou literaturu, mladé na tom baví veselé historky“. „Mé metodě by lidé rozuměli před 300 roky - před vznikem moderního románu,“ řekl Pratchett v jednom rozhovoru. „Fantasy najdete už v době jeskynních lidí. Když lidé seděli u ohně, vyprávěli si o bozích a hrdinech a jak asi vznikl svět,“ dodal.

Pratchett, který se narodil 28. dubna 1948 v Beanconfieldu, začal s literaturou velmi brzy. V deseti letech ho knihy natolik pobláznily, že začal o sobotách pracovat v knihovně. O dva roky později prodal svůj první příběh o ďáblovi, který přeorganizuje peklo na reklamní kancelář. Ten byl posléze otištěn v místních novinách, kam Pratchett v 16 letech nastoupil jako redaktor.

České publikum si Pratchettovy knihy oblíbilo už na počátku 90. let, kdy s desetiletým zpožděním vyšla první kniha ze Zeměplochy, Barva kouzel

V roce 1971 debutoval knihou o maličkých lidech žijících v koberci, jíž věnoval dětem a nazval ji Kobercoví lidé. Od té doby chrlil jednu knížku za druhou, přes rostoucí popularitu ale pro něj bylo až do roku 1987 psaní jen koníčkem. První Zeměplochu vydal v roce 1983. V té době pracoval jako tiskový mluvčí elektrárenské společnosti Central Electricity Generating Board. „Byla to práce velmi stresující a psaní románu mě tehdy uklidňovalo,“ řekl k tomu.

Počet knih, které Pratchett za života prodal, přesáhl 80 milionů, přeloženy byly do téměř 40 jazyků. Vedle Zeměplochy slavil úspěchy třeba s trilogií Vyprávění o Nomech. Jeho práce spatřily světlo světa také v podobě rozhlasového seriálu, počítačových her či divadelních představení. Osobně si Pratchett oblíbil své hrdiny v podání souboru pražského Divadla v Dlouhé. Nadšení nositele Řádu britského impéria za služby literatuře vzbudily zejména Soudné sestry, jež označil za nejlepší zpracování svého příběhu, jaké viděl.

České publikum si Pratchettovy knihy oblíbilo už na počátku 90. let, kdy s desetiletým zpožděním vyšla první kniha ze Zeměplochy, Barva kouzel. Výraznou měrou se o to zasloužil také jeho dvorní překladatel Kantůrek. Ostatně sám autor, proslulý tím, že nad svým dílem měl rád plnou kontrolu, říkal, že ohledně překladů byl zcela bez starosti jen v případě Nizozemska a ČR.

Výtěžky ze své tvorby poukazoval Pratchett, o němž se s nadsázkou tvrdilo, že žádný britský vlak nevyjede, dokud si alespoň v jednom kupé někdo neotevře jeho knihu, i Nadaci pro záchranu orangutanů. Jak sám říkal, ve svých dílech využil tato zvířata natolik, že si zaslouží, aby jim zas něco vrátil. Milion dolarů dal také na výzkum Alzheimerovy nemoci, na kterou zemřel. O svém vážném onemocnění informoval před osmi lety.

Osobní život spokojeně trávil s manželkou Lynn, dcerou Rhiannou, která je rovněž spisovatelkou, a ve společnosti několika koček a masožravých rostlin.