Zimbabwský prezident Robert Mugabe rezignoval

Robert Mugabe se svou ženou.

Robert Mugabe se svou ženou. Zdroj: Foto ČTK, Reuters, Profimedia.cz

Robert Mugabe
2
Fotogalerie
Zimbabwský prezident Mugabe rezignoval na svou funkci. Oznámil to podle agentury Reuters předseda tamního parlamentu, který obdržel rezignační dopis.

Mugabeho abdikaci oznámil předseda Národního shromáždění Jacob Mudenda poté, co od odstupujícího prezidenta obdržel rezignační dopis. Mudenda následně přerušil rozpravu o sesazení prezidenta a oznámil, že se nyní vedou přípravy k zvolení nové hlavy státu. Podle Mudendy by nový prezident měl být ve funkci do středy. Mugabe ve svém dopise se prý nezmínil o tom, kdo jej v čele země nyní zastupuje.

Poslanci po vyslechnutí zprávy zahájili v parlamentu bouřlivé oslavy. Tisíce lidí také zaplnily ulice metropole Harare, kde znělo troubení klaksonů. Několik oslavujících třímalo plakáty s fotografiemi šéfa armády Constantina Chiwengy a bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwy, jehož sesazení v tomto měsíci podnítilo armádu k provedení faktického státního převratu.

Mugabe byl prezidentem bezmála 30 let, a to od prosince 1987. Předtím byl sedm let premiérem. Zemi fakticky vedl 37 let, a to od svržení bělošské nadvlády v roce 1980.