Zisk ECB klesl skoro o třetinu, hlavně kvůli bankovnímu dohledu

Nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu.

Nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu. Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) kvůli nižším výnosům ze státních dluhopisů a vyšším nákladům na spuštění bankovního dohledu loni snížila čistý zisk o téměř třetinu na 989 milionů eur (27,1 miliardy korun). ECB to uvedla ve zprávě o ročních účtech.

ECB loni v listopadu převzala funkci centrálního dozoru nad bankovním sektorem v eurozóně. V souvislosti s touto funkcí, které předcházely hloubkové zátěžové testy největších bank v zemích s eurem, musela najmout stovky kontrolorů.

Náklady na mzdy a další zaměstnanecké výdaje jí tak loni stouply o čtvrtinu na 301 milionů eur. Banka chce mít zhruba 1000 členů dozorčího personálu, pro který musela pronajmout další kanceláře. Ostatní administrativní náklady a další služby spojené s činností banky jí tak stouply o více než 30 procent.

Loňské zisky ECB převede ve dvou fázích na účty centrálních bank 18 starších členských zemí eurozóny, k nimž letos přibyla Litva. První balík již ECB převedla k 30. lednu. Zbývajících 148 milionů rozdělí v pátek.

Dluhopisům se nedařilo

ECB rovněž loni klesly zisky z italských, španělských, řeckých, irských a portugalských dluhopisů, které banka nakoupila v minulosti v rámci speciálního programu pro trhy s cennými papíry (SMP). Banka jej zahájila v květnu 2010 po vypuknutí řecké dluhové krize. Čistý úrokový výnos z těchto dluhopisů loni klesl na 728 milionů eur z 962 milionů eur před rokem. Jenom u řeckých vládních dluhopisů přitom ECB loni vykázala čistý výnos 298 milionů eur. V roce 2013 to bylo 437 milionů.

Data také ukázala, že ECB a 18 centrálních bank držely na konci loňského roku řecké dluhopisy v hodnotě 18,1 miliardy eur.

Program SMP, který byl zaměřen na dluhopisy ohrožených zemí eura, banka již dříve oficiálně ukončila. Letos ale odstartuje nový program nákupů, ve kterém bude kupovat dluhopisy vlád celého bloku.

Jan Vejmělek: Sentiment se zlepšuje