Zmanipulovaný proces? Kaddáfího syn dostal v Libyi trest smrti

Syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám

Syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám Zdroj: ctk/AP

Syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám byl v Libyi v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Hrdelní tresty dostalo i dalších osm vysokých představitelů Kaddáfího režimu. Verdikty, které vynesl soud v Tripolisu, souvisejí s válečnými zločiny spáchanými během revoluce v roce 2011. Sajf Islám se soudu nezúčastnil, vypovídal jen prostřednictvím videokonference. Drží ho bývalá skupina rebelů ve městě Zintán a odmítá ho propustit.

Soud s celkem 37 představiteli Kaddáfího režimu začal v dubnu loňského roku. Mezi odsouzenými k trestu smrti zastřelením je i bývalý šéf Kaddáfího rozvědky Abdalláh Sanúsí, který čelil obvinění ze zločinů proti lidskosti, a také někdejší premiér Bagdádí Mahmúdí. Proti trestu se mohou odvolat. Muži byli obviněni mimo jiné z verbování žoldáků, kteří dostávali libyjské občanství, z plánování a provádění útoků na civilní cíle ze vzduchu, z vytváření ozbrojených skupin či ze střelby do davu demonstrantů.

Ostatní odsouzení dostali tresty od pěti let po doživotí. Byli odsouzeni za zločiny jako jsou vraždy, únosy či zpronevěra, které byly spáchány během revoluce vedoucí ke svržení Muammara Kaddáfího.

Jakýmkoli způsobem potlačit demonstrace

Sajfa Isláma dopadli v roce 2011|povstalci dopadli v roce 2011 při pokusu o útěk. Skupina, která ho zadržuje, neuznává vládu v Tripolisu. Kabinet v libyjské metropoli neuznává ani mezinárodní společenství. Soudní proces v Tripolisu kritizovaly mnohé organizace na ochranu lidských práv.

Sajf Islám je rovněž na seznamu osob hledaných Mezinárodním trestním soudem (ICC), který ho viní z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Podle prokurátorů se účastnil plánů svého otce „potlačit, a to jakýmkoli způsobem, demonstrace civilistů proti Kaddáfího režimu“.

Výhrůžky advokátům

Podle organizace Human Rights Watch (HRW) obhájci souzených mužů neměli úplný a včasný přístup k soudním spisům a několik se jich ani nemohlo setkat se svými klienty v soukromí. Dva z advokátů skončili, protože jim bylo vyhrožováno. „Je třeba se ptát, zda soudci a státní zástupci mohou být skutečně nezávislí, když celkově převládá naprosté bezpráví a určité skupiny lidí jsou nestydatě ochraňovány před výkonem spravedlnosti,“ uvedl Joe Stork z HRW.

Dvě vlády i parlamenty
Libye má nyní dvě vlády a dva parlamenty. Mezinárodně uznávaný kabinet Abdalláha Sáního sídlí spolu s parlamentem zvoleným v loňských červnových volbách na východě země, západ včetně metropole Tripolisu ovládají islamisté. Mocenského vakua v zemi využila skupina napojená na radikály z hnutí Islámský stát, která bojuje za vlastní cíle proti oběma konkurenčním vládám.

„Tento proces se konal uprostřed ozbrojeného konfliktu, kdy je země rozdělena válkou a beztrestnost se stala normou… Oběti závažných zločinů spáchaných během povstání v roce 2011 si zaslouží spravedlnost, ale ta může být vykonána jedině prostřednictvím spravedlivého a transparentního řízení,“ dodal Stork.

Podle Johna Jonese, britského právníka najatého, aby zastupoval Sajfa Isláma před ICC, vedl k rozsudkům smrti „zmanipulovaný proces“. „Celá ta věc je nelegitimní od začátku až do konce…, je to soudně schválená poprava,“ uvedl Jones. Mezinárodní trestní soud rozsudky smrti nevynáší.