Změny klimatu zhorší světovou bezpečnost, varuje IPCC

Syrští uprchlíci v táboře v Bulharsku

Syrští uprchlíci v táboře v Bulharsku Zdroj: UNHCR

Světoví odborníci na klimatické změny vůbec poprvé spojili zvyšování teplot s přibýváním bezpečnostních problémů ve světě. V nové zprávě, kterou v pondělí zveřejní Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC), říkají, že změny klimatu budou v budoucnosti komplikovat a zhoršovat již existující problémy jako jsou občanské války, spory mezi národy či situace uprchlíků, cituje z dokumentu agentura AP.

Chystaná zpráva je druhou z trojice zpráv IPCC o příčinách, důsledcích a řešení klimatických změn. První zpráva vědeckého orgánu iniciovaného Organizací spojených národů byla zveřejněna loni v září ve Stockholmu a za „dominantní příčinu“ globálního oteplování označila lidstvo. Poslední rozsáhlou hodnotící zprávu o dopadech klimatických změn zveřejnil IPCC v roce 2007.

Nový dokument o dopadech globálního oteplování Země neříká, že změny klimatu budou přímo způsobovat násilí, budou ale faktorem, který může již existující nebezpečí ještě zhoršit. Boje kvůli zdrojům, tedy kvůli vodě, energiím, ale i kvůli hladu a extrémnímu počasí, to všechno bude mít podle zprávy vliv na ještě větší destabilizaci světa. Dokument vypracovali klimatologové na svém zasedání v Jokohamě, které začalo v úterý.

Jak uvedl americký profesor Geoff Dabelko z univerzity v Ohiu, který je autorem kapitoly o bezpečnosti a klimatických změnách, tomuto tématu je potřeba věnovat velkou pozornost. Nejrůznější studie za posledních sedm let podle něj ukázaly, že mezi klimatem a nejrůznějšími konflikty existuje větší spojitost, než se předpokládalo.

Klima spory nevyvolá, ale vyhrotí

Již po zprávě z roku 2007 generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl, že spolu s jinými příčinami například konflikt v súdánském Darfúru „začal jako ekologická krize související alespoň částečně se změnami klimatu“. Letošní hodnotící zpráva IPCC roli globálního oteplování v tomto konkrétním případu bagatelizuje, nicméně obecně varuje před dopady klimatických změn na vyhrocení různých sporů.

„Změny klimatu přímo nezpůsobí konflikt, ale ještě zhorší problémy související se slabou vládou a nerovným přístupem ke zdrojům či sociální nepokoje,“ uvedl pro agenturu AP David Titley, americký admirál ve výslužbě a nyní profesor meteorologie na univerzitě v Pensylvánii. „Arabské jaro a Sýrie jsou dvěma posledními příklady,“ dodal expert, který nebyl součástí klimatického panelu. Jak ale doplnil: „Jestliže již žijete v místě, které zasáhl násilný konflikt, myslím si, že klimatické změny jsou tím posledním, co vás trápí.“