Zmírněte úspory, podpořte ekonomický růst, vyzývá Lagardeová

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: CTK/AP/Thibault Camus

Mezinárodní měnový fond (MMF) obnovil volání po vládních opatřeních, která by stimulovala ekonomiku a překonala krizi důvěry, která podkopává globální ekonomiku. Nová šéfka MMF Christine Lagardeová v rozhovoru pro německý tisk doporučila evropským zemím i Spojeným státům, aby, pokud budou moci, zmírnily své programy úspor, nebo od nich rovnou odstoupily a přijaly kroky na podporu ekonomického růstu.

„Evropským zemím doporučujeme, aby upravily své programy úspor s ohledem na změněnou situaci a zvážily opatření na posílení růstu,“ řekla Lagardeová německému týdeníku Der Spiegel. „Jestliže Spojené státy přijmou střednědobý program (rozpočtové) adaptace, budou pravděpodobně moci upustit od krátkodobých úsporných opatření a zavést některé kroky na podporu růstu,“ dodala Lagardeová.

MMF za předcházejícího šéfa Dominiqua Strausse-Kahna po celou ekonomickou recesi od roku 2008 a ještě dlouho po ní podporoval USA a Evropu ve strmém zvyšování výdajů, jimiž se vlády snažily kompenzovat ekonomický propad. Vedlo to k prudkému nárůstu zadlužení, který v Evropě přispěl k šíření dluhových krizí, nutnosti přijímat rozsáhlé programy mezinárodní finanční pomoci s účastí MMF a zavádět drastická úsporná opatření. V USA vládní zadlužení za prezidenta Baracka Obamy roste tak rychle, že to před měsícem přimělo agenturu Standard & Poor's k vůbec prvnímu snížení amerického ratingu v historii.

Před týdnem na konferenci v americkém Jackson Hole Lagardeová v prvním velkém veřejném vystoupení po jmenování šéfkou MMF vyzvala k okamžitým a koordinovaným politickým krokům na podporu světové ekonomiky. Uvedla také, že utahování opasků by nemělo být tak rychlé, aby ohrozilo hospodářské oživení.

Lagardeová minulý víkend také řekla, že evropské banky budou muset dál navýšit kapitál a budou v tom potřebovat státní výpomoc. To v Evropě vyvolalo ostrou kritiku a proti jejím slovům se ohradili zástupci bankovního sektoru, Evropské komise i Evropské centrální banky.

Podpora růstu se týká i Německa

K situaci v Německu bývalá francouzská ministryně financí ve Spiegelu řekla, že jeho veřejné finance se zotavují, a naznačila že i Berlín by mohl svou nedávno ještě prudce rostoucí ekonomiku stimulovat, pokud by se situace otočila. „Všechno samozřejmě záleží na okolnostech. Pokud se zhorší vývoz - základ německé ekonomiky - mohla by to vynahradit vláda…. Jestliže bude Německo stimulovat domácí poptávku, bude to dobré pro německou ekonomiku i pro jeho sousedy,“ řekla šéfka MMF.

Německá ekonomika začala ve druhé polovině roku 2009 po hlubokém propadu silně růst a až v letošním druhém čtvrtletí se silná expanze zřetelně zpomalila. Po obnovení německého růstu právě Lagardeová z Paříže jako tehdejší francouzská ministryně financí volala po tom, aby Německo prospělo ekonomice celé eurozóny tím, že omezí růst zaměřený na export a orientovalo se více na domácí spotřebu. Němečtí politici v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou tyto výzvy důrazně odmítli a namísto toho vláda už relativně brzy po recesi přijala úsporná rozpočtová opatření.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.