Zmocněnec OSN pro Sýrii: Nemá cenu jednat, když se stále bojuje

Syrské město Aleppo

Syrské město Aleppo Zdroj: ctk

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura předčasně ukončil pravidelnou schůzku o humanitární pomoci. Řekl, že nemá smysl jednat, když se v Sýrii stále bojuje a OSN není schopna tam dopravit pomoc, informují zahraniční tiskové agentury. Koordinační schůzky se konají pravidelně každý týden, tu dnešní de Mistura ukončil po osmi minutách.

Ruské ministerstvo obrany nedlouho na to oznámilo, že je Moskva ochotná podpořit návrh OSN na každotýdenní 48hodinové humanitární příměří v Halabu. Poprvé by boje mohly být zastaveny již příští týden. Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že Moskva iniciativu podpoří za podmínky, že konvoje s pomocí zamíří jak do povstaleckých oblastí, tak i do těch, které kontroluje vláda.

De Mistura ještě před ruským oznámením zopakoval, že OSN potřebuje k zajištění konvojů aspoň osmačtyřicetihodinové příměří. Vyzval strany bojující zejména v Halabu, aby umožnily zásobování civilistů a učinily „humánní gesto“. „Použil jsem své pravomoci jako šéf skupiny a rozhodl, že nemá smysl konat pracovní schůzku o humanitární pomoci, dokud se něco nezmění,“ řekl de Mistura v Ženevě.

Za týden zas

Další schůzka se bude konat za týden. De Mistura usiluje také o obnovu diplomatických rozhovorů o Sýrii a dnes řekl, že věří, že Spojené státy a Rusko mají stále zájem o nevojenské řešení syrského konfliktu.

OSN vyčlenila v Sýrii 18 obléhaných oblastí. Většinu z nich obléhá podle agentury AFP syrská armáda. Žije v nich na 600 tisíc lidí. Do 17 z nich není OSN schopna kvůli bojům odpravovat pomoc, pouze lidem ve východosyrském Dajr az-Zauru je pomoc dopravována letecky.

Halab je několik týdnů ohniskem tvrdých bojů, ve východní čtvrti města uvázlo bez přístupu k zásobování přes 200 tisíc lidí. OSN dlouhodobě usiluje o dojednání mimořádného příměří, ale zatím se to nepodařilo. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová dnes jménem EU ostře odsoudila útoky na halabské civilisty a naléhala na okamžité zastavení bojů, možnost evakuace zraněných, umožnění humanitární pomoci a nezbytné opravy vodovodní a elektrické sítě.

Mogheriniová: přehnané a nepřiměřené útoky syrského režimu jsou zavrženíhodné

Útoky na civilisty a proti civilní infrastruktuře a „přehnané a nepřiměřené útoky syrského režimu“ jsou naprosto zavrženíhodné, uvedla Mogheriniová a připomněla, že syrský režim prezidenta Bašára Asada v první řadě odpovídá za ochranu svých občanů.

Syrské kurdské milice dnes oznámily, že syrská armádní letadla poprvé za pět let bojů bombardovala v severosyrské Hasace oblasti kontrolované Kurdy. Mluvčí jejich milicí YPG Redur Xelil řekl, že bomby zasáhly hlavně Kurdy kontrolované rezidenční oblasti Hasaky a pozice kurdských policejních sil Asájiš. „Jsou tam mrtví a ranění,“ řekl Xelil s tím, že kvůli leteckým úderům začali z města utíkat tamní obyvatelé. Nálety nazval „brutálním donebevolajícím útokem vůči našemu lidu“, který nezůstane bez odplaty.

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že ruská bojová letadla třetím dnem vzlétla ze základny v Íránu k operacím v Sýrii. Rusové od úterka létají z Hamadánu k operacím hlavně na východě a severu Sýrie.