Znepřátelené súdánské státy se zavázaly k dialogu

Právě před rokem se Jižnímu Súdánu podařilo dosáhnout nezávislosti na Súdánu.

Právě před rokem se Jižnímu Súdánu podařilo dosáhnout nezávislosti na Súdánu. Zdroj: profimedia.cz

Súdánský prezident Umar Bašír a nejvyšší představitel Jižního Súdánu Salva Kiir se dnes zavázali vyřešit dialogem své spory kolem vymezení hranic a příjmů z ropy a že k tomu nebudou používat vojenskou sílu. Podle agentury Reuters tak učinili na vrcholném zasedání Africké unie (AU) v Etiopii.

Súdánské státy se ocitly kvůli pohraničnímu sporu na pokraji války poté, co v dubnu vyvrcholily příhraniční střety. Ty byly nejhorší od loňského července, kdy Jižní Súdán vyhlásil nezávislost na základě mírové dohody z roku 2005, která ukončila 20 let trvající občanskou válku.

Oba státy slibovaly již dříve vyřešit konflikt dialogem. Zástupci obou súdánských států od konce května v Addis Abebě jednali o problémech, které zůstaly navzdory mírové dohodě otevřené. Rozhovory ale v červnu skončily bezvýsledně.

Mezi oběma státy není jasno v otázce vytyčení hranice, tranzitních poplatků a majetkových práv na sporném pohraničním území. Předmětem sporu je zejména středisko Heglig, kde leží významná ložiska ropy.