Na bitcoin by nevsadil, rozvoji technologií ale věří. Buffett: Přinesou lepší život našim dětem

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: CTK/ABACA/Lionel Hahn

Americký podnikatel a investor Warren Buffett (87) je třetí nejbohatší člověk na světě. V roce 2009 se v rámci kampaně Giving Pledge, na jejímž založení se podílel, zavázal věnovat na filantropii nejméně polovinu svého majetku, on sám prohlásil, že to bude 99 %.
Čest sedět s Warrenem Buffetem (anebo obráceně) u jednoho stolu měl v minulosti například Bill Gates. Tématem setkání v Hollywood Diner v Omaze byla, jak jinak, filantropie. Buffett měl smažený kuřecí řízek, Gates si dal Hamburger. Platil druhý jmenovaný.
Miliardáři si vyrazili na hamburger: Warren Buffett a Bill Gates
Sídlo Warrena Buffetta v americkém státě Nebraska.
5
Fotogalerie

Miliardář a investor Warren Buffett v prvním letošním vydání časopisu Time apeloval na mladé Američany, aby nepropadali strachu z budoucnosti a technologického pokroku. “Dnešní generace děti si bude žít mnohem lépe než jejich rodiče,” začal svou novoroční esej. Zvyšování životní úrovně bude podle něj pokračovat i po mnoho dalších generací. Zároveň ale varoval před zvětšováním majetkových nerovností ve společnosti, mezeru je údajně nutné zmenšit.

Druhý nejbohatší člověk planety se spojil s třetím nejbohatším člověkem planety, aby čtenářům předali svůj optimismus z budoucnosti. Tak by se dalo popsat sdělení prvního letošní vydání amerického magazínu Time, které měl poprvé po 24 letech pod taktovkou hostující editor. Tím nebyl nikdo jiný než miliardář Bill Gates.

Slavný editor přitahuje slavná jména, a tak svou troškou do mlýna speciálního vydání s podtitulkou “The Optimists” přispěl také Gatesův starý známý Warren Buffett.

Ten ve své eseji odmítá, že by pouhý dvouprocentní růst ekonomiky USA v posledních letech byl nějakou tragédií, jak se mnoho politiků i byznysmenů dnes domnívá. Ke zvyšování životní úrovně prý není žádný krkolomný růst HDP potřeba.

V případě například budoucího reálného 0,8procentního přírůstku populace se stále dá očekávat nárůst HDP na hlavu ze současných 59 tisíc dolarů na 79 tisíc dolarů v roce 2043. “Těchto 20 tisíc dolarů navíc zaručí našim dětem daleko lepší život,” píše Buffett.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

Podobné úvahy ho vedly k další rekapitulaci. “Narodil jsem se v roce 1930 v době, kdy symbol amerického bohatství představoval John D. Rockefeller starší. Dnešní má přitom vyšší střední třída takové možnosti co se týče cestování, zábavy, zdravotní péče i vzdělání, které Rockefellerovi tehdy vůbec neměli,” říká Buffett a upozorňuje na to, že tento “zázrak” je výsledkem inovací a růstu produktivity.

Kdyby společnost fungovala pořád stejně jako například v 18. století, lidé by měli také pořád stejnou životní úroveň. To, že na farmách dnes v USA nepracuje 80 procent pracovní síly jako tehdy, ale jen dvě procenta, je zásluhou těch, kteří vymysleli traktory, kombajny a další zemědělské stroje, připomíná Buffett.

Uznává však také, že všechna pozitiva budoucího pokroku byla svého času tvrdě vykoupena: “Kdyby se tehdy vědělo, co tyto změny přinesou - což se určitě nevědělo - zformovala by se jistě silná dělnická opozice, která by pokrok zastavila.”

Následný ohromující růst produktivity v zemědělství ale považuje Buffett za požehnání. Téměř 80 procent pracovníku mohlo přesunout své úsilí do nových průmyslových odvětví, jejichž následný rozvoj změnil způsob života. A přesně takhle je podle něj potřeba nahlížet na současnost, kdy je doba “ekonomických zázraků” ještě v plenkách.

“Vraťme se do roku 1930. Představte si, že by tehdy někdo předpověděl, že se reálný HDP na hlavu během mého života zvýší šestinásobně. Mí rodiče by to odmítli jako nemožné. Kdyby si to však dokázali alespoň představit, napadlo by je pravděpodobně, že se blíží něco jako všeobecný blahobyt,” přemítá Buffett. 

Jenže utopie se nekoná, ne všichni mají z popsaného vývoje srovnatelný užitek, připomíná investor. Zatímco se jen od roku 1982 zvýšilo souhrnné bohatství 400 nejbohatších lidí planety téměř třicetinásobně z 93 miliard na 2,7 bilionu dolarů, životní úroveň milionů tvrdě pracujících Američanů stagnuje. Podle něj lze ale i tento nepoměr vyřešit.

“Bohatá rodina se stará o všechny své děti, ne jen o ty, které mají potenciál uspět na trhu,” apeluje na své spoluobčany a věří, že roky růstu, které má USA nepochybně před sebou, přinesou bohatství a slušné životní podmínky pro všechny.

Z jeho dalších vyjádření ale vyplývá, že současná mánie kolem kryptoměn nepředstavuje v Buffettových očích nástroj, který by k dalšímu růstu bohatství americké společnosti měl výrazněji přispět. Jeho víra v přínosy technologického pokroku tak není neomezená.

"Co se týče kryptoměn, obecně mohu téměř s jistotou prohlásit, že dospějí ke špatnému konci. Kdy, nebo jak se to stane, to nevím," uvedl Buffett, který žije v Omaze v americkém státě Nebraska. Právě díky úspěšným investicím si vysloužil přezdívku "věštec z Omahy". Jeho slova v médiích rezonovala hlavně v souvislosti s nedávným prudkým propadem kurzem bitcoinu.