Hurikány srazily zisk Buffettovy Berkshire Hathaway

Zničená obydlí po hurikánu Irma

Zničená obydlí po hurikánu Irma Zdroj: Reuters

Miliardář Warren Buffett
Následky hurikánu Irma
Následky hurikánu Irma
Následky hurikánu Irma
5
Fotogalerie

Kvůli hurikánům Harvey, Irma a Maria a zemětřesení v Mexiku se zisk investiční společnosti Berkshire Hathaway Inc. ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 43 procent na 4,07 miliardy dolarů (89,5 miliardy korun).

Kvůli přírodním katastrofám její ztráty ve sféře pojišťovnictví dosáhly před zdaněním tří miliard dolarů. Společnost Warrena Buffetta vlastní několik pojišťoven - Geico auto insurance, General Re reinsurance a Berkshire Hathaway Reinsurance.

Provozní zisk společnosti, který vylučuje zisky z investic a derivátů a podle Buffetta lépe zohledňuje hospodaření, klesl o 29 procent na 3,44 miliardy dolarů.

Pojišťovny společnosti jsou v červených číslech už od počátku roku a jejich souhrnná ztráta se za prvních devět měsíců vyšplhala na 1,7 miliardy dolarů. Sekce tudíž s vysokou pravděpodobností letos vykáže první ztrátu na pojistném od roku 2002.

Pojištění se na celkovém zisku Berkshire Hathaway obvykle podílí zhruba čtvrtinou, společnost podniká ve zhruba 90 sektorech, kromě jiného v chemickém, energetickém a potravinářském sektoru. Vlastní také železniční firmu BNSF.