Česko patří v těžbě bitcoinu k velmocem, svůj vliv může ještě posílit

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: profimedia

Bitcoin
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Velmocí v oblasti těžby kryptoměn je Čína, neztratí se ale ani Česko. Pokud by Peking proti tomuto byznysu zakročil, globální význam přední tuzemské bitcoinové "farmy" SlushPool by mohl ještě vzrůst.

Čínské municipality mají postupně zakročit proti těžbě bitcoinů, napsal Wall Street Journal. Právě v Číně se přitom podle WSJ nachází téměř 79 procent výpočetního výkonu, který bitcoinové síti k chodu dodávají hlavně speciální farmy těžařů, takzvané pooly.

Pokud by Čína opravdu s těžbou kryptoměn skončila, otevřela by se tak příležitost pro podobné projekty v jiných zemích, respektive by vzrostla jejich relativní váha. To je obzvláště důležité v kontextu fungování bitcoinu, kde se o změnách fungování jeho protokolu rozhoduje specifickou formou hlasování.

Vydělat by na tom mohli právě i Češi, kteří si i současnosti vedou velmi dobře. České "farmy" momentálně poskytují kolem deseti procent výpočetní síly pro bitcoin, což je řadí na druhé místo hned za Čínu.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

Hlavní podíl na tom má projekt SlushPool. Nejstarší bitcoinový "důl" sdružuje individuální těžaře, kteří si následně odměnu za "vytěžené" bloky transakcí rozdělují. Tento způsob dobývání kryptoměny je navíc efektivnější.

Náhlé ukončení čínské produkce je ale nepravděpodobné. Mnozí těžaři nečekaji a své vybavení stěhují mimo Čínu, aby se komplikacím vyhnuli. Potenciální baštou těžby kryptoměn by se mohla díky svému chladnému podnebí a dostatku levné energie stát například i Kanada.

Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>


Těžba kryptoměn probíhá tak, že majitelé výkonných strojů poskytují svůj výpočetní výkon decentralizované síti, jež udržuje v chodu systém bitcoinových transakcí. Za to mají nárok na zmíněnou odměnu.