Ekonomové: Trump poškozuje světové hospodářství, jeho politika dopadne hlavně na chudé

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
3
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump má podle většiny ekonomických odborníků negativní vliv na světové hospodářství. Většina respondentů rovněž předpokládá, že politická opatření plánovaná či již zavedená Trumpovou administrativou poškodí zejména chudší vrstvy.

Data pocházejí z průzkumu německého institutu Ifo. Mezi 929 experty ze 120 zemí se uskutečnil rok po Trumpově zvolení do funkce. Za negativní označilo Trumpův vliv na světovou ekonomiku téměř 74 procent respondentů. Více než polovina z dotazovaných odborníků se rovněž domnívá, že Trumpova administrativa má nepříznivý dopad i na hospodářství samotných Spojených států.

Experti z USA nicméně hodnotí Trumpův vliv na domácí ekonomiku méně negativně. Pouze 38 procent z nich považuje dopad Trumpova prezidentství na hospodářství USA za nepříznivý, napsal institut Ifo ve své tiskové zprávě.

Americká ekonomika si ve třetím čtvrtletí navzdory hurikánům udržela solidní růst, jeho tempo zpomalilo pouze na tři procenta ze 3,1 procenta ve druhém kvartálu. Míra nezaměstnanosti v USA v říjnu klesla na 4,1 procenta, dostala se tak na nejnižší úroveň za téměř 17 let.

Na nepříznivé dopady Trumpovy politiky na hospodářství svých zemí si podle průzkumu Ifo stěžují zejména ekonomičtí experti ze sousední Kanady a Mexika, a také z Irska.