Jak kupovat bitcoin

Automat na bitcoin

Automat na bitcoin Zdroj: reuters

Kdo by chtěl ale kryptoměnu nakupovat, může narazit na řadu obtíží. Čtěte rady a tipy E15, jak kupovat bitcoin.

Osm rad pro zájemce o bitcoin

Bitcoinmaty

Při pokusu o nákup v bitcoinových bankomatech se může část zákazníků setkat s hláškou, že z účtů některých přístrojů byly všechny bitcoiny vykoupeny.

Nakupovat lze i on-line

Kdo chce nakoupit bitcoin z pohodlí domova či má zájem o držení většího rejstříku kryptoměn, může se k měně dostat prostřednictvím on-line burzy či směnárny kryptoměn jako SimpleCoin.cz, EasyCoin.cz či Coinmate.io. Ty obecně nabízejí i výhodnější kurzy než bitcoinmaty. Výše uvedené burzy a směnárny jsou dostupné i v českém jazyce, respektive mají účty v českých bankách.

Poplatky

Poplatky při prodeji či nákupu kryptoměn jsou znatelné hlavně u menších částek.

Propastné rozdíly

Ještě levněji se bitcoiny dají sehnat na zahraniční burze, rozdíly v prodejní ceně dosahují někdy až desítek tisíc korun. Mezi největší tržiště na světě patří Bitfinex, Bittrex, HitBTC či Coinbase, řada Čechů využívá také britskou Kraken.com. V takovém případě je třeba dobít své konto pomocí europlatby SEPA, Coinbase akceptuje i platební karty, což nákup měn opět zrychluje na řád několika sekund.

Ověření totožnosti

Při koupi části bitcoinu v hodnotě přes 25 tisíc korun je nutné mít kvůli zákonu proti praní špinavých peněz u provozovatele registraci. Burzy obecně při směně kryptoměn na fiat měny požadují ověření totožnosti, typicky alespoň pomocí zaslání skenu či fotografie občanského průkazu či pasu.

Kde držet kryptoměnu

Samotný uživatelský účet na burze může sloužit jako bitcoinová peněženka. Z hlediska bezpečnosti je pak lepší využít minimálně dvoufaktorové ověření totožnosti při přihlašování do účtu pro případ, že by servery burzy byly napadeny hackery tak, jako se to stalo dříve třeba burzám Bithumb, Bitcash či Bitfinex.

Jako peněženku lze použít telefon s mobilní aplikací. Část uživatelů si kryptoměny přeposílá na takzvané hardwarové peněženky, které fungují jako speciální flash disk s možností obnovení dat v případě poškození samotného přístroje.

Uchovávat je ale lze i na standardních USB discích či kartičkách s QR kódy, tedy v takzvaných papírových peněženkách.

S čím k bitcoinmatu

Samotný převod virtuální měny probíhá přes QR kódy, je třeba disponovat také elektronickou peněženkou. Ta funguje jako mobilní aplikace, která na obrazovce telefonu zobrazí QR kód, v němž je vygenerována bitcoinová adresa, kam se mince pošlou. Ten následně zákazník přiloží k naskenování bitcoinmatu, aby přístroj věděl, na kterou adresu bitcoiny vydat.

Jak vlastně zdanit

Česká legislativa stále nemá jasno v přístupu k danění příjmů z této virtuální měny. Finanční správa nyní vede o danění diskuzi s ministerstvem financí, ovšem bez jednotného výsledku.

„Dle Finanční správy by veškeré výnosy z obchodování s kryptoměnami měly podléhat dani z příjmů s možným uplatněním nákladů na jejich dosažení. Nicméně v platné legislativě momentálně chybí výslovná úprava virtuálních měn, zejména zda má být kryptoměna považována za peníze, nebo za komoditu,“ tvrdí Štěpán Kačena z KPMG. Česká národní banka navíc zatím nepovažuje bitcoin za peněžní prostředky, za elektronické peníze, ale ani za investiční nástroj.

Podívejte se, jak se platí pomocí bitcoinu:

Video placeholde
platba bitcoiny • e15