Online medicína v krizi sílí: vyšetření i vyhodnocení EKG lze provést na dálku, nyní zdarma

Vyšetření srdce, ilustrační foto

Vyšetření srdce, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Epidemie nemoci Covid-19 spustila v České republice nebývalé změny v elektronizaci zdravotnictví. Zdravotní pojišťovny během několika dnů umožnily předepisovat léky i jen na základě elektronické konzultace s pacientem, začaly také proplácet vyšetření po telefonu nebo hlasových aplikacích stejně, jako by se konala v ordinaci. Například Mezinárodní centrum pro telemedicínu v Brně začalo zdarma a komukoli poskytovat online konzultace s kardiologem.

I v době epidemie je samozřejmě dál nutné pečovat o pacienty, které trápí všechna ostatní chronická onemocnění. Řadě lidí ale současný stav významně zkomplikoval přístup ke zdravotní péči. „Proto jsme se rozhodli otevřít online kardiologickou poradnu, která je nyní zdarma dostupná komukoli na našem webu,“ říká Veronika Bulková z Mezinárodního centra pro telemedicínu a výkonná ředitelka Centra kardiovaskulární péče brněnské Nemocnice Milosrdných bratří a zároveň spolumajitelka společnosti MDT-Medical Data Transfer.

Ze stejných důvodů pak tato společnost otevřela také online hodnocení záznamu EKG z nositelné elektroniky. Obě služby budou na webu www.mdt.cz zdarma komukoli dostupné po dobu nouzového stavu, prozatím po dobu jednoho měsíce.

Online kardiologická poradna odpovídá na dotazy nejpozději do 24 hodin denně, podobně rychlé je online vyhodnocení EKG z nositelné elektroniky. Veronika Bulková realisticky dodává, že v případě extrémního zájmu snad může rychlost kolísat, zatím jsou však odpovědi i vyhodnocení naopak výrazně rychlejší.

MDT-Medical Data Transfer a Mezinárodní centrum pro telemedicínu zajišťuje dlouhodobá telemetrická vyšetření srdečního rytmu pomocí transtelefonních EKG monitorů. Přístroje pacientům zasílá poštou, data sbírá automaticky na dálku přes mobilní telefon s GSM připojením a pacienty kontaktuje, pokud data přicházejí chybně – to znamená pokud si pacient přístroj zřejmě špatně nasadil a samozřejmě i v případě, kdy online předaná data ukazují na zdravotní problém. Po skončení vyšetření pacient zařízení pošle poštou zpátky, v MDT ho spolehlivě vydezinfikují a zašlou dalšímu pacientovi. Jen v České republice tímto způsobem MDT každý měsíc pomůže 1 200 až 1 300 lidem.

Veronika Bulková je také jednou z organizátorek sbírky Pomoc pro Itálii zajišťované řádem Milosrdných bratří. Ta už zajistila zásilku 17 plicních ventilátorů od českých výrobců a několika desítek tisíc roušek a dalších ochranných prostředků. Přístroje a ochranné prostředky pomáhají konkrétním zdravotnickým zařízením v severní Itálii a ve Španělsku. Pomoc míří zejména do Erby na sever Itálie nebo do nemocnice v Sankt Boi u španělské Barcelony.

„Ventilátory jsme zajistili u českých výrobců. V současné době jednám také o pořízení ventilátorů nově vyvinutých ČVUT. Ty v nejbližší době získají bezpečnostní certifikaci CE a bude zapotřebí je technicky přizpůsobit standardům dané země, takže pracujeme na jejím zajištění i pro Itálii a Španělsko spolu s odborníky z ČVUT,“ říká Veronika Bulková.