Vakcína proti koronaviru možná bude k dispozici již letos

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Špatné výsledky HSBC

Největší evropská banka podle objemu aktiv HSBC zaznamenala pokles zisku před zdaněním v prvním čtvrtletí tohoto roku o 48 procent na 3,21 miliardy dolarů, tedy asi 81 miliard korun. Výsledky byly horší, než se čekalo, protože banka zvýšila kvůli koronavirové pandemii rezervy na ztrátové úvěry. Analytici očekávali v průměru zisk 3,67 miliardy dolarů.

Vakcína bude dříve

Vakcína na zastavení pandemie koronaviru by mohla být dostupná již v letošním roce. A to především pro nejzranitelnější skupiny obyvatelstva jako jsou třeba senioři či zdravotničtí pracovníci, pracující s nakaženými. 

Další propad ropy

Obnovení prudkého poklesu. Tak dnes na světových trzích začala svůj den ropa WTI. Ta odepisuje kolem 20 procent a drží se jen těsně nad deseti dolary za barel. Vliv má i nadále nedostatek skladovacích kapacit. Nově se však také přidaly obavy kvůli tomu, že poptávka po ropě se po skončení pandemie způsobené koronavirem bude zvyšovat jen pomalu. Severomořská ropa Brent, která je klíčovým měřítkem pro stanovování cen ropy ve světě, odepisuje kolem 4,5 procenta na 18,97 dolaru.

Johnsonův projev 

V boji proti koronaviru musí být trpěliví jednotlivci i firmy a zavedená omezení musí prozatím zůstat v platnosti. Ve svém projevu po prodělané nemoci spojené s pandemií nového typu koronaviru to uvedl britský premiér Boris Johnson. Varoval také před možnými následky druhé vlny nákazy. Britské deníky nicméně spekulovaly o uvolňování karanténního režimu od 7. května.