Top manažer PPF či baterioví mágové. Akcionářů Xixoio je přes sto, Watzke postupně ustupoval

Investor Vávra i šéf Xixoia Watzke striktně odmítají kritiku, že firma Xixoio provádí podvodné praktiky

Investor Vávra i šéf Xixoia Watzke striktně odmítají kritiku, že firma Xixoio provádí podvodné praktiky Zdroj: Xixoio

Hlavní protagonista tokenového projektu Richard Watzke měl v říjnu v mateřské britské  společnosti podíl 70,5 procenta.
2
Fotogalerie

O Xixoio se v průběhu let otřela celá řada známých jmen figurujících v roli akcionářů její britské mateřské firmy. Stejnojmenná firma Xixoio registrovaná na londýnské hromadné adrese, na které sídlí dalších 2918 společností, měla podle posledních údajů k polovině října kromě majoritního vlastníka Richarda Watzkeho ještě 134 akcionářů. Informace o akcionářské struktuře mateřské společnosti jsou veřejně dostupné v britském obchodním rejstříku. Britská Xixoio vlastní ze sta procent podnikání své české dcery. 

Hlavní protagonista tokenového projektu Richard Watzke držel v říjnu v mateřské britské společnosti podíl 70,5 procenta. Během letošního roku však tento podíl průběžně snižoval.

„Veřejně jsem mnohokrát prohlásil, že pokud má kdokoli zájem vést Xixoio lépe a dokáže to akcionářům, milerád mu kontrolní podíl přenechám. Úspěšná společnost se poměřuje podle toho, zda  roste hodnota akcií, nikoli podle toho, kolik akcií vlastní hlavní akcionář,“ uváděl v březnu Watzke na adresu akcionářské struktury britské Xixoio. Ta je přitom veřejně neobchodovanou firmou, a tudíž nelze určit hodnotu akcií transparentně prostřednictvím kurzu akcií na burze. 

„Pan Watzke neinvestoval do projektu své peníze, nebo nepřesvědčil k investici zkušené byznysmeny, ale sesbíral peníze nekvalifikovaných investorů,“ říká dlouhodobý kritik projektu Xixoio, šéf finanční skupiny Partners Petr Borkovec. Finančník už před rokem upozorňoval, že projekt nedává smysl a je bez přidané hodnoty. Za tuto kritiku si tehdy od Xixoio vysloužil předžalobní výzvu. 

Druhým největším akcionářem je podle britských dat s bezmála osmiprocentním podílem podnikatel Pavel Podzemský, jenž zároveň působí ve vedení společnosti Battery Corporation, která prostřednictvím firmy Magna Energy Storage vlastní kontroverzní projekt baterií He3da.

Deník E15 Podzemského zkoušel kontaktovat, podnikatel byl ale nedostupný. Drobnými akcionáři britské Xixoio jsou ovšem všichni členové vedení Battery Corporation, tedy Vlastimil Novák, Jan Drahota, či Jiří Machalický, pětiprocentní podíl v Xixoio má pak i samotná firma. 

Podzemský je i zakladatelem firmy Rock Spring International, která vybrala prodejem tokenů prostřednictvím Xixoio bezmála jeden milion korun. Malý podíl v řádu nízkých desetin procenta měl v polovině října v projektu i šéf finanční skupiny PPF Aleš Minx. Ten už sice ukončil působení v orgánech českého Xixoio, akcionářem ovšem podle britského rejstříku zůstal přinejmenším do poloviny října. „Aleš Minx drží podíl kolem 0,22 procenta,“ uvedl mluvčí PPF Leoš Rousek s tím, že jde o čistě soukromé aktivity pana Minxe.

Obdobný podíl má ve firmě i člen vedení Xixoio Henry Ertner, který byl při razii zadržen policií. Marginální podíl v projektu drží i bývalá ministryně informatiky a investorka Dana Bérová, velmi malým akcionářem je i Ladislav Janiga obviněný v někdejší kauze zakázek Nemocnice Na Homolce. 

Z(a)tracená čísla 16. díl - Pád cen bytů

Video placeholde
• Videohub

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!