Absolventů bez práce přibude, vrchol se dá očekávat v září

úřad práce

úřad práce

Úřady práce na konci července evidovaly 19 197 absolventů bez práce. To je o 1072 více než v červnu. Spolu s mladistvými jich bylo v evidenci celkem 24 462. Přestože tato čísla jsou ve srovnání s loňským rokem nižší, ani zdaleka to není důvod k optimismu. Oslovení analytici uvedli, že počet nezaměstnaných absolventů letos ještě poroste, vrchol se podle nich dá očekávat v září.

Počet nezaměstnaných absolventů na pracovních úřadech podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta CZ kulminuje obecně v září a dá se očekávat, že tomu tak bude i v letošním roce. „Vrchol počtu nezaměstnaných absolventů tak bohužel ještě nepřišel,“ řekl Novák. Nastane opět v září, kdy podle něj budou úřady práce evidovat přes 35 tisíc nezaměstnaných absolventů škol. Pokud by se k nim připočetli i mladiství do 18 let věku, přesáhne číslo 40 tisíc.

Podobný názor sdílí i Tomáš Volf ze společnosti Citfin. „Absolventi škol vezmou úřady práce útokem až v září,“ uvedl. Do té doby se většinou počet čerstvých absolventů škol evidovaných na úřadech práce pohybuje nad 20 tisíc. „V září tato statistika vyskočí nad 35 tisíc,“ dodal.

Jediným, kdo očekává stagnaci počtu absolventů bez práce, je Martin Prokop ze společnosti Next Finance. Někteří z nich sice své studium ukončují i v září, ale je jich minimum. „Proto nebude ani růst počet nezaměstnaných absolventů,“ řekl.

Počet nezaměstnaných absolventů bude nejspíše podobný jako vloni

Pokud by se odhady většiny analytiků naplnily, byl by počet nezaměstnaných absolventů zhruba na úrovni loňského roku. I tehdy jich v červenci bylo něco přes 19 tisíc. V září se pak jejich počet vyšplhal na 35 tisíc. Nezaměstnaných absolventů by navíc i letos bylo více než v letech 2008 a 2009.

„Je možné, že absolventi si pomalu začínají být vědomi toho, že na trhu práce moc výhod proti staršímu uchazeči o zaměstnání nemají,“ okomentoval to Volf. Jejich hlavní zbraní byly nízké platové požadavky, ale i tuto výhodu v posledních letech ztrácejí. „Boj o pracovní místo se tedy z pohledu absolventa vyostřuje,“ dodal Volf.

Vývoj zaměstnanosti absolventů bude mít souvislost s celkovým vývojem na trhu práce. V červenci totiž poprvé od ledna stoupla míra nezaměstnanosti, a to z 8,1 na 8,2 procenta. Počet nezaměstnaných se zvýšil zhruba o 6800 téměř na 485 600.